Szkripal-ügy – Oroszország 60 amerikai diplomatát utasít ki

Szkripal-ügy – Oroszország 60 amerikai diplomatát utasít ki

MOSZKVA. Oroszország kiutasít 60 amerikai diplomatát és bezáratja az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát – jelentette be csütörtök este Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Moszkva így válaszolt Washingtonnak arra a döntésére, hogy a Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia iránti szolidaritásból nem kívánatos személynek nyilvánít 60 orosz diplomatát és bezáratja Oroszország seattle-i főkonzulátusát.

Lavrov elmondta, hogy Jon Huntsman amerikai nagykövetet bekérették az orosz külügyminisztériumba, ahol Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes ismerteti vele az orosz ellenlépéseket.

Az amerikai külügyminisztérium "nem lepődött meg" diplomatái oroszországi kiutasításán

Heather Nauert külügyi szóvivő leszögezte: az a tény, hogy Oroszország 60 amerikai diplomatát utasított ki, azt jelzi, hogy Moszkvát nem érdekli a diplomácia. Egyúttal közölte: Washington fenntartja magának a jogot, hogy további lépéseket tegyen.    

"A nekünk átnyújtott listából egyértelmű, hogy az Orosz Föderáció nem érdekelt a két ország számára fontos területeken folytatandó párbeszédben" – hangsúlyozta Nauert. Hangsúlyozta, Oroszország megsértette a vegyi fegyverek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt, s az Egyesült Államok a moszkvai lépésekre nem úgy tekint, mint diplomáciai "szemet szemért" intézkedésre.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »