Szlovák parlamenti képviselő: Oroszország jogosan vette vissza a Krímet, Kárpátalja sorsa pedig máig rendezetlen

Szlovák parlamenti képviselő: Oroszország jogosan vette vissza a Krímet, Kárpátalja sorsa pedig máig rendezetlen

Az egyik szlovák parlamenti képviselő szerint Oroszország jogosan vette vissza a Krímet, s emlékeztetett arra is, hogy 1991-ben Kárpátalja lakosságának túlnyomó része az Ukrajnától való függetlenedés mellett döntött – számol be a Kárpáthír.

Peter Marcek egyik interjújában elmagyarázta, miért szeretné a pozsonyi törvényhozás napirendjére tűzni azt, hogy országa fogadja el a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását, és hogy szüntessék meg a Moszkva elleni szankciókat. Szerinte a krími kérdés története nem 2014-ben kezdődött, amikor népszavazást tartottak ott a hovatartozásról, hanem sokkal korábbra kell visszamennünk a történelemben, hogy megértsük azt.

Hírdetés

Emlékeztetett arra is, hogy a krími parlament 1992-ben elfogadott egy önálló államisági kiáltványt, de kijevi nyomásra kénytelenek voltak visszahívni azt.

Ráadásul a területet az ukrán származású Hruscsov ajándékozta Ukrajnának akkor, amikor ennek csak szimbolikus jelentősége volt, hiszen egy szovjet tagköztársaságtól egy másikhoz került a félsziget – teszi hozzá a 888.

Az idézett szlovák honatya Kárpátaljáról is szó ejtett. Kiemelte, az adott területről a mai napig rendezetlen a kérdés országa, Magyarország és Ukrajna között. Felelevenítette 1991-et is, amikor a kárpátaljaiak döntő többsége, 78 százalék az Ukrajnától való függetlenséget jelentő autonómiára voksolt, de arról Kijevben egyszerűen nem vettek tudomást.

(Kárpáthír nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »