Szlovákia a migránsokat leginkább elutasító országok közé tartozik

Szlovákia a migránsokat leginkább elutasító országok közé tartozik

POZSONY. A világ lakosságának közel a fele vélekedik úgy, hogy jó dolog, ha a szomszédok bevándorlók. Szlovákia viszont a világ migránsokat elutasító országai között az ötödik helyet foglalja el, állapította meg a Gallup Intézet.

A közvélemény-kutatást végzõ szakemberek három kérdésre kereseték a választ. Az elsõ, miszerint jó dolognak tartják-e, hogy migránsok élnek országukban, a második, van-e valami rossz abban, ha a szomszédjuk bevándorló. A harmadik kérdés a migránsokkal való házasságot, illetõleg közeli rokoni kapcsolatokat érintette.

Amennyiben a válasz egyértelmûen pozitív volt, három pontot ért, így a felmérésben résztvevõ országok mindegyike maximum 9 pontot gyûjthetett be. Az „attól függ”, Illetõleg a „nem tudom” válasz egy pontot ért, a negatív visszajelzés, tehát a nemleges válasz nem kapott pontot.

Az átlagos eredmény 5,29 pont volt, ami azt jelenti, hogy a világ 138 országa közül 77 elfogadja a bevándorlást. A világ országainak több mint a fele szerit jó dolog, ha a szomszéd bevándorló. A megszólítottaknak a bevándorlókkal való házasság vagy rokoni kapcsolat tetszett a legkevésbé. 

A migránsokat fõként a volt szocialista blokk és a balkáni migrációs útvonal mentén elhelyezkedõ országok utasítják el. A Gallup Intézet felmérése szerint a bevándorlókat leginkább elutasító öt ország között található Macedónia (1,47 pont), Montenegró (1,63 pont), Magyarország (1,69 pont), Szerbia (1,80 pont) és Szlovákia (1,83 pont). Az öt ország közül azonban csak Szlovákiának nincsenek közvetlen tapasztalatai a tömeges illegális migrációval.

Ezzel szemben a bevándorlók leginkább Izland (8,26 pont), Új-Zéland (8,25 pont), illetõleg néhány afrikai országban, mint Ruandában (8,16 pont), Sierra Leonéban (8,05 pont) vagy Maliban (8,03 pont) örvendenek a legnagyobb népszerûségnek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »