Szlovákiában 2017-ben volt a legmagasabb az illegális bevándorlók száma

Szlovákiában 2017-ben volt a legmagasabb az illegális bevándorlók száma

POZSONY. A schengeni térséghez való csatlakozás óta a rendőrség nyilvántartása szerint a legtöbb illegális bevándorló 2017-ben lépett az ország területére – közölte keddi sajtótájékoztatója alkalmával Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány.

Az elmúlt évben 2 706 illegális migráns érkezett az ország területére, míg 2016-ban a számuk 2 170 volt, tehát számuk 536 fővel növekedett. A Szlovákia területén 2017-ben illetéktelenül tartózkodó személyek száma, például azoké, akik legális tartózkodási idejük lejártával nem hagyták el az országot, az elmúlt évben 2 458 volt, az ország területére bejutással sikertelenül próbálkozó személyek száma pedig 249.

Létszámukat tekintve főként a szerbek és ukránok száma nőtt, az elmúlt éven Szlovákiába illegálisan érkező személyek csaknem 75 százalékát e két nemzet polgárai képviselik. A beutazási engedélyek liberalizációját, illetőleg a szlovákiai munkapiac aktuális helyzetét tekintve feltételezhető, hogy a számuk gyarapodni fog.

2017-ben a rendőrség embercsempészet miatt 107 személy ellen folytatott eljárást. „Valóban érdekünk az efféle esetek leleplezése, illetőleg a hatékonyság. Örömömre szolgál, hogy szervezett csoportokat is sikerült leleplezni” – nyilatkozta Gašpar.

Bizonyos munkahelyek személyi feltételeinek megerősítése, az infrastruktúra javítása, illetőleg a schengeni határok őrzése vagy az illegális migráció elleni harc a hivatal legfontosabb feladatai közé tartozik – mutatott rá Ladislav Csémi, az Idegen- és Határrendészeti Hivatal (ÚHCP) igazgatója.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »