Szó szerint sötét jövő – megfulladunk a városainkban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a városok légszennyezettségét összegző tanulmányából előzetes adatokat közölt a brit The Guardian online változata. A WHO jelentése szerint a helyzet folyamatosan romlik, és milliók életét követeli globális szinten.

A szervezet szerint a világ legnagyobb városaiban egyértelműen a romlottak a légszennyezettségi adatok, ezek pedig alapjaiban veszélyeztetik a világ közegészségügyi szolgáltató rendszerét.

A kutatók kétezer várost vizsgáltak, és megállapították, hogy a lakosság minden esetben növekedett, ezzel párhuzamosan a településeket ellepő szmog is, amelyet a közlekedés, az építkezések és az energiafelhasználás okoz. Ez a folyamat mára odáig jutott, hogy a mérges gázok képezte “burákat” még a Nemzetközi Űrállomásról is látni lehet.

 

A légszennyezettség számos országban okoz közegészségügyi vészhelyzetet – fogalmazott Maria Neira, a WHO közegészségügyi vezetője. A szakember szerint a ránk váró szörnyű jövő komoly árat követel majd a társadalmaktól.

A levegőbe jutott veszélyes anyagok olyan krónikus betegségek okozói, mint az asztma, és a tüdőgyulladás, azonban most már azzal is tisztában vagyunk, hogyha a szálló por a véráramba jut, akkor a szív- és érrendszeri betegségeken túl, szellemi leépülést, demenciát is kiválthat

– figyelmeztetett Maria Neira.

Az ENSZ adatai szerint, évente 3,3 millió ember korai halálát okozza a légszennyezés, akiknek mintegy háromnegyede stroke-ban, illetve szívrohamban halálozik el. Elképesztő, de Kínában 1,4 millió ember életét követelte a mérgező gázok kibocsátása, Indiában 645 ezer, míg Pakisztánban 110 ezer áldozata van a légszennyezettségnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »