Szokatlanul meleg volt a július, főként Szlovákia délnyugati tájain

Szokatlanul meleg volt a július, főként Szlovákia délnyugati tájain

POZSONY. Szokatlanul meleg volt az idei július Szlovákiában. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a múlt hónapban az ország nyugati, délnyugati vidékein volt a legmelegebb, a hõmérséklet 1,6 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közti átlagos értékeket.

A nyugat-szlovákiai meteorológiai állomások többségében az idei a tíz legmelegebb július közé tartozik, legalábbis 1951, az ilyen jellegû hivatalos mérések megkezdése óta. Ógyallán pedig 1900 óta ez volt a 12. legmelegebb július.

Az abszolút legalacsonyabb havi átlaghõmérsékletet – a hegyvidékek kivételével – a Breznóbányai (Brezno) járáshoz tartozó Telgárton mérték (15,1 °C), a legmagasabbat pedig a Szenc melletti Királyfán (22,9 °C) és a pozsonyi reptéren (22,8 °C).

Az abszolút hõmérsékleti minimum július 14-én a Námesztói (Námestovo) járásban található Erdõtkán (Oravská Lesná) volt (2,3 °C), az abszolút maximumot pedig július 20-án az Érsekújvári járásban fekvõ Muzslán (35,9 °C) mérték.

A meteorológusok 2017 júliusában 17 trópusi napot és 8 trópusi éjszakát számoltak össze, fõként július 5-12. és 19-23. között. A legtöbb (16) trópusi napot a muzslaiak élték át, míg a pozsonyi Malom-völgyben (Mlynská dolina) és a reptér közelében, továbbá Zsigárdon (Žihárec), Bellegszencsén (Podhajská), Ógyallán és Gyûgyön (Dudince) élõknek 14 ilyen napban volt részük.

A száraz idõszak kivételével a hónap közepén és végén a csapadékmennyiség idén júliusban kiegyenlített volt, s többnyire záporok és viharok formájában, illetve kíséretében fordult elõ. Legtöbbet a Duna menti alföld keleti részén, illetve Közép- és Kelet-Szlovákia déli tájain esett. A legkevesebb csapadék az elmúlt hónapban Nyugat-Szlovákiába jutott.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »