Szokatlanul sok földgáz van a tározókban

Továbbra is gyors ütemben zajlik a hazai kereskedelmi földgáztárolók feltöltése, naponta hozzávetőleg 18 millió köbméterrel gyarapodik a készlet. A befogadók töltöttsége már megközelíti a 60 százalékot, ami azt jelenti, hogy az együttesen 4,4 milliárd köbméter kapacitású négy állami tulajdonú tárolóban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – összesen hozzávetőleg 2,6 milliárd köbméter földgáz van bepumpálva. Ez a készletszint szokatlanul magas. Tavaly például október közepén, a fűtési idény kezdetekor érte el a töltöttség a 45 százalékos mértéket, ami kétmilliárd köbméter körüli mennyiséget jelentett. A mostani adatok azonban megtévesztők, a kormányzat ugyanis – úgy tudjuk – nem a magyar lakosság számára halmozta fel a tartalékok jelentős részét, hanem az orosz állami gázipari óriás, a Gazprom részére végez bértárolást. A kormány még július elején állapodott meg az orosz állami gázmonopóliummal a gáz magyarországi betárolásáról. Az egyezséget sajtóhírek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kötötte meg július ötödikén Moszkvában a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel. A kabinet nem közölte, hogy mekkora gázmennyiség befogadásáról szól a szerződés, értesüléseink szerint azonban egymilliárd köbméter gáz bértárolásáról lehet szó. A Gazprom készleteivel csak az orosz vállalat rendelkezhet, amely vélhetően valamelyik térségbeli országnak, például Szerbiának ad majd el a tartalékából.

http://mno.hu/

Hírdetés

Mindez azt jelentheti, hogy napokkal a hivatalos fűtési idény kezdte, vagyis a betárolási szezon vége előtt 1,6 milliárd köbméternyi gázt tartalékoltak a háztartások számára. Ez nagyjából annyi, mint amennyit a jogszabályok előírnak. Az egyetemes (lakossági) szolgáltatóknak ugyanis a gáztörvény megszabja, hogy a fűtési idény kezdetére a tárolókban helyezzék el az elmúlt tíz év legnagyobb téli fogyasztása legalább 60 százalékát. A téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség, a 60 százaléka pedig hozzávetőleg 1,7 milliárd köbméter, vagyis papíron nem áll rosszul a jelenlegi töltöttségi szint. Ennél a mennyiségnél azonban egyes szakértők szerint nem érezhetik magukat teljes biztonságban a családok. Egy-egy szokatlanul hideg téli hónap ugyanis gyorsan leapaszthatja a készleteket. Tavaly ősszel például mintegy kétmilliárd köbméteres készlettel indult el a fűtési idény. A zord időjárás miatt azonban március közepén, vagyis egy hónappal a fűtési szezon vége előtt már csak 4,7 százalékos volt a befogadók töltöttsége, vagyis szinte üresek voltak. A betárolt mennyiség a fűtési idényben a folyamatosan a magyar–ukrán határra, Beregdarócra érkező orosz gázszállítmányokkal, az Ausztria felől érkező gázmennyiséggel, illetve a hazai kitermeléssel egészül ki. Beszállítási zavarok esetén azonban adódhatnak ellátási gondok, mivel a hideg téli időszakban akár napi 60-80 millió köbméter gáz is elfogyhat az országban.

A kormányzat rendszeresen hozzászámolja a felhasználható gázmennyiséghez a szőregi befogadóban lévő biztonsági tartalékot, amelyet csak különleges vészhelyzetben szabad felhasználni. Ez a mennyiség korábban 1,2 milliárd köbméter volt, de ebből 300 millió köbmétert a jelenlegi kormányzat furcsa körülmények között eladott. Idén ismét 1,2 milliárd köbméteresre növeli a vészkészletet a kabinet. Ezúttal azonban szokatlanok a gázvásárlás körülményei. A Népszava értesülései szerint ugyanis a legnagyobb arányban a MET Magyarország nevű társaság szállít biztonsági gázkészletet a szőregi állomáson lévő tartalékokat kezelő Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetségnek. A MET offshore-kapcsolatokon keresztül Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja, Garancsi István résztulajdona, de a cégben tulajdonos a Mol olajtársaság is. A MET a korábbi sajtóhírek szerint az állami MVM energetikai konszernnel folytatott korábbi zavaros gázüzleteiből is jelentős hasznot húzhatott.

ÁtfedésekAz Opten céginformációs adatbázis szerint 2017 májusától Victor Buchman a MET Magyarország Zrt. igazgatósági tagja. A svájci cégadatok szerint Buchman 2017 februárjától a MET Petroleum AG vezetőségi tagja és 2017 januárig a Gazprom Marketing & Trading Switzerland AG igazgatósági tagja volt. (MN)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »