SZOMORKÁS LEVÉLKE GAZDA ALBERTNEK

A Mandiner szemlézi ma Gazda kolléga nagy ívű remekét arról a bizonyos Soros György Pártja közvélemény kutatásról, Gazda kolléga mondandójának lényege ez volna:

„Soros nem nyerhet!

A választópolgárok radikális elhülyítésének rekordszinten cinikus programja megtermette szottyadt kis gyümölcseit, a józan észnek nincs keresnivalója többé a Kárpát-medencében.

Ezen a ponton nyilván felvetődik a kérdés, hogy mi az az SGYP. A rövid válasz: SGYP nincs. A hosszabb: a Soros György Pártja nevezetű formáció úgy lett kitalálva a Zoom online újság és a Policy Agenda közös projektjében, amelynek célja végső soron annak feltérképezése volt, hogy milyen mértékben hat a magyar választókra az ámokfutó kormányzati propaganda. A felmérés alapján megállapítható: az orbáni gépezet alternatívvalóság-építési teljesítménye roppant mód figyelemre méltó. Beletették az energiát, és lám, megérte: az emberek tisztában vannak vele, hogy ki a főgonosz. A részletekkel meg úgyis fölösleges bíbelődni egy illiberális tömegdemokráciában. Elmélyedni bennük afféle értelmiségi maszatolás csupán. Nyünyögés. Köldöknézés. Ködevés.

Az ezerfős közvélemény-kutatásban azt firtatták konkrétan, hogy a Soros György Pártja politikai alakulat mire vergődhet áprilisban. Három érdemi opciót adtak meg – »igen«, »nem«, »nem indul« –, illetve negyediknek az ilyenkor elengedhetetlen »nem tudja« választ. Abba talán bele lehetne kötni szőrmentén, hogy a »nem indul« helyett – vagy mellett – miért nem volt »nincs ilyen párt« lehetőség, ám az eredmények így is izgalmasak és tanulságosak. Összesítésben 64 százalék »nem«-re jutott 24 százalék »nem indul« – 2 százalék pedig úgy tartja, csak azért is diadalmaskodik ideje jöttén az SGYP. A pártszimpátiák szerinti bontás ennél is érdekesebb: a fideszesek mindössze 12 százaléka tudta, hogy Soros György Pártja nem megy csatába a mandátumokért bő két hónap múlva, míg ez a szám a bizonytalanoknál 22, a jobbikosoknál 31, a balosoknál-liberálisoknál 43 százalék.

Első reakció: kapát-kaszát, tollat-klaviatúrát eldobni, menekülni haladéktalanul a mai magyar közélet közeléből is! Műveljük kertjeinket – az legalább meglátszik. A választópolgárok radikális elhülyítésének rekordszinten cinikus programja megtermette szottyadt kis gyümölcseit, a józan észnek nincs keresnivalója többé a Kárpát-medencében. Mit lehetne még mondani ebben a hazában akkor, ha minden kérdésre egyetlen családnév a válasz – és ezt az egyszavas hőbörgést az istenadta nép jelentős hányada el is hiszi?”

Nem, Gazda kolléga, nem kell eldobni sem kaszát, sem kapát, de még a klaviatúrát sem, elég olvasgatni, tájékozódni, elég nem fasznak lenni. A Mandiner alig kettővel feletted szemlézi ezt:

 

„A nap, amikor a szociközeli szarkavaró-intézet lesuttyózta a választókat

TÁLOS LŐRINC

Reflektor blog

Hírdetés

A magyar ugarozós, mucsázós felfogás arról szól, hogy mindig a „baloldali” politikai és szellemi elitnek kell vezetnie az országot.

„Úgy szaladt át a közösségi oldalakon a rémhír, hogy »a magyar választók kétharmada abban a tudatban él, Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson« mint Marika nénin mosatlan ringló. A hír nyomán kitört a morális pánik, majd felmászott a közösségi oldalak üzenőfalára, hogy onnan dobálja szét a banánhéjat. A hírrel csak az a gond, hogy a zoom.hu – Policy Agenda táncos-komikus párosnak még a kutatás során feltett kérdéseit sem szabad elhinni. Ágazati pletykák szerint a papír másik oldalán az a felmérés volt, amely szerint Lattmann Tamás ismertebb Botka Lászlónál, de azt már nem kellett felhasználniuk, mert a szocik a tervnél gyorsabban szúrták hátba a saját miniszterelnökjelöltjüket.

Annak leszögezése után, hogy ez az eredmény egy büdös nagy kamu, amit tematizálási céllal dobtak be, nekünk csak három kérdésünk maradt. Az egyik, hogy kinek az érdeke, hogy a kampány Soros Györgyről szóljon? A Fidesznek. A második, hogy kinek az érdeke, hogy egy »fasisztaveszély!« felkiáltással összeterelje a szétszéledt nyáját? Annak a ’90-es években ragadt baloldalnak, amelynek soha nem is volt több a fejében, mint egy nácikártya alaposan körbepárnázva vattával. (Felhívnánk a figyelmet arra, hogy ez a magyar ugarozós, mucsázós felfogás amúgy mélyen elitista, arról szól, hogy mindig a»baloldali« politikai és szellemi elitnek kell vezetnie az országot, hatalmuk megkérdőjelezése azonnal a fasizmus mocsarába rántaná az országot, mert a népnek arra van igénye.)”

 

A Tálos Lőrinc a Reflektorról elég komilfó? Na ugye… De már tegnap olvasható volt ez is:

„Félrevezető volt a Soros György Pártjáról készült közvélemény-kutatás?

 „Több a soknál, hogy egy magát elemző intézetként definiáló társaság félrevezető módon, közvélemény-kutatásnak álcázott beugrató kérdéssel szándékos zavarkeltésre adja a fejét” – véli Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója.

A Policy Agenda közvélemény-kutatása szerint a magyarok kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az áprilisi országgyűlési választáson. A Zoom.hu által közölt hír végigment a sajtón, ám kutatók jelezték, hogy talán nincs minden rendben a méréssel – írja a Heti Válasz.

A kutatóintézet szerint ezer fős reprezentatív mintán, január 16. és 23. között készült a mérés, azt viszont nem árulták el, hogy telefonon vagy személyesen végezték-e a kutatást. A cikk rámutat: a telefonos kutatások egyre inkább megbízhatatlanok. Ceglédi Zoltán politológus a Facebookon tette közzé véleményét a kutatással kapcsolatban, szerinte a kutatásban nem azt kérdezték, hogy létezik-e ilyen párt, és ha van, indul-e a választáson, a kutatók egy dupla előfeltevésre (van és indul) tették rá a kérdést. Ceglédi ezzel a példával szemlélteti, hogy miért félrevezető a kérdés:

Ön szerint a Télapó egy egészen pici kéményen is be tud mászni?

Igen 2. Nem 3. Nem a kéményen közlekedik 4. Nem tudom

A Medián ügyvezetője igazgatója, Hann Endre szerint „az már több a soknál, hogy egy magát elemző intézetként definiáló társaság félrevezető módon, közvélemény-kutatásnak álcázott beugrató kérdéssel szándékos zavarkeltésre adja a fejét. És elkeserítő, hogy a kifejezetten hamis következtetésekre azonnal ugrik a média, és vezető hírként ezzel etetik a közönséget. Nem, nem igaz, hogy »a magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson«.”

Ceglédi Zoltán, Hann Endre? Elég messze vannak a kormánytól? Elég hitelesek? (Mármint nektek…). Szóval, ez a helyzet, Gazda kolléga. Mármint az, hogy a Policy Agenda nem egy kutatóintézet, hanem egy szarhalom, a zoom.hu dettó. És te, ti, most ezen borzongtok, vagy azért, mert borzongani jó, vagy azért, mert ez a melótok. Én az utóbbira tippelek. És már eleve nem értem a te helyedet ott, annál a lapnál, azok után pedig végképp nem, hogy azt a szerencsétlen, képességtelen, alkoholista szarjankót nevezte ki a Lajos főszerkesztőnek, mert előállt a helyzet, amit már a DHG gyomra sem tudott bevenni. Jött hát Schlecht Csaba, és első önfeledt pillanatában bejelentette, amit addig is mindenki tudott, miszerint a lap nem lesz független a Jobbiktól. Szóval jött Csabi, és a trambulinról pisált a medencébe. És te ott maradtál, ez az, ami érthetetlen. Mert hát, voltunk mi együtt néhányszor a Délvidéken, és te nem tűntél akkora fasznak, mint a többi mind, ott arrafelé. De akkor hogy bírod?

Tényleg, most jut eszembe! Te kárpátaljai vagy. Nincs kedved írni valamit Gyurcsány ukránozós ámokfutásáról?  Már csak a sajátjaid, a véreid miatt. Vagy már ők is le vannak szarva? Vagy a Schlecht nem engedi? Most egyszerre kell szopni a Ferit meg a Gabit? És téged nem zavar?

Azzal sincs semmi gond amúgy, de ha kérhetlek, a délvidéki összejövetelre ne gyere többé.


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »