„Szóval nézzük itt egymást, mi idősek, és itt élünk, teljesen elfelejtve”

„Szóval nézzük itt egymást, mi idősek, és itt élünk, teljesen elfelejtve”

Hideg szél csap arcon, amikor Csillagtelep központban leszállok a 36-os buszról, szürke beton és szürke ég, ameddig a szem ellát. A Vénusz utca kopott négyemeletesei között alig van mozgás, de Csillag büfé kirakata mögött moccanó árnyak, a zöldséges nyíló-csukódó ajtója jelzi, hogy az élet azért nem állt meg. Mintha egy western díszlet-főutcáján járnék, pár perccel a pisztolypárbaj előtt.

http://mno.hu/

Itt, Csillagtelepen készül most nagyszabású szociális rehabilitációra a csepeli önkormányzat. Hogy mit kellene fejleszteni, az eseményről szóló rövidke meghívóból nem derül ki – a járókelők szerint nagyjából mindent fel kellene újítani a városrészben. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó lakók a piszokra, az egyirányúsított utcákra panaszkodnak, a rosszul szigetelt, beázó panellakásokat emlegetik. Többször merül fel a „betelepített” cigányok ügye is: ötből négy megszólaló szerint a tíz éve Ferencvárosból áthozott családokkal csak a baj van, sok a balhé, betörés a Merkúr és Rakéta utca környékén, amit a szintén a romák számlájára rónak fel.

A helyiek jellemzően nem vállalják nevüket – sőt sokan azt sem, hogy a telepen laknak, még akkor sem, ha beszélgetésünk után rutinosan fordult be a postára.

Egy boltosnő azért kér névtelenséget, mert fél hogy elveszik tőle az üzlethelyiséget; „ott fent dönthetnek így is”. Anna a közbiztonság miatt aggódik, mint mondta, este nyolc után az utcára sem szívesen megy ki, annyi az iszákos, gyanús az alak odakint.

http://mno.hu/

A művelődési ház előtt megszólított Ibolya már bőbeszédűbb, és összefoglalja, mi a probléma a Csillagteleppel – tulajdonképpen, maga a kilátástalanság. „Több mint ötven éve lakom itt, és semmilyen fejlődés nem történt azóta, inkább romlottak a dolgok. Nincs szórakozási lehetőség, bezártak a régi kávézók, éttermek, az egyetlen cukrászdában nem lehet leülni – meséli az idős asszony. „Még a könyvtárat szeretjük, de folyton attól félünk, hogy azt is bezárják az alacsony látogatottság miatt.”

http://mno.hu/

Szóval nézzük itt egymást, mi idősek, és itt élünk, teljesen elfelejtve. Na, persze négy évente mindent megígér a politika.

Hogy ez mennyire így működik, azt Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke is bizonyítja, aki aztán a művelődési házban, a csepeli polgármester társaságában jelenti be: a kerület 1,7 milliárd forintot nyert el egy uniós pályázaton, a forrást pedig az „leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság” támogatására, jelen esetben a csillagtelepiekre fordítják.

http://mno.hu/

Hogy a támogatás túlnyomó része egy uniós alapból – a Fidesz szerint Magyarországot támadó, álnok Brüsszeltől – érkezik, egy szóval nem hangzik el a sajtótájékoztatón. Borbély Lénárd polgármester inkább a kormánynak és magának Némethnek köszön meg minden támogatást, azt is, hogy a képviselő úr lobbizott a kerület mellett – mintha teljesen normális lenne, hogy a kormánypárt alelnöke befolyásolhatja egy uniós pályázat eredményét. Borbély emlékeztet: amióta a csepeli és a fővárosi vezetés is fideszes, „tökéletes az együttműködés”, Csepel sorra nyeri meg a bölcsődefejlesztésre, kerékpárútépítésre igényelt pályázatokat.

A sajtótájékoztatón ezután központi szerepet kap a betelepített családok témája: Borbély Lénárd szerint

Csillagtelepet szó szerint tönkre tették, amikor a ferencvárosi rehabilitáció során 2008-ban 37 családot költöztettek át lakásvásárlás útján – „azóta pedig generációváltás is történhetett”.

Németh Szilárd mindezt az előző szocialista városvezetésnek rója fel. Ha kimegyünk a közérthez, a kocsma mellé, láthatjuk az elődök mulasztásának következményeit – mondja a csepeli politikus, aki azért hozzáteszi: sajnálja is a beszuszakolt családokat, ismer például olyan 28 fős famíliát, akik dolgosak, taníttatják a gyerekeket, de 52 négyzetméteren kell együtt éljenek, ami egyszerűen megoldhatatlan.

http://mno.hu/

Hogy a lármás, népes családok kapcsán végig a cigányokról van szó, azt nem nehéz kitalálni. Németh egy megjegyzéssel egyértelművé is teszi, kik a problémás lakók. Mint mondja, a telepi cigány óvoda a Majd megnövök óvónői példaértékű munkát végeznek –

az intézmény környékén nincs dorbézolás, kosz, ott rendre, fegyelemre nevelik a gyerekeket, és rajtuk keresztül a szülőket is.

A most megítélt 1,7 milliárdból jut a problémás családok felzárkóztatására, amit Németh Szilárd szoft rehabilitációnak nevez, de 11 társasházat, a művelődési ház épületét és parkrészét is felújítják az összegből. Csillagtelep emellett térfigyelő rendszert kap, hogy így szorítsák vissza a tömbházak árnyékában sarjadó bűnözést – hogy pontosan mikor, az egyelőre nem tisztázott, úgy tudjuk, hogy még nem dolgozták ki a felzárkóztató program részleteit.

Az eredmények bejelentése, és a korábbi szocialista városvezetés pocskondiázása után a csepeli önkormányzat váratlanul rövidre zárja a sajtótájékoztatót. Kérdezni nem lehet, és hiába loholok a kifelé igyekvő Németh Szilárd után, a Fidesz alelnöke lapunknak nem akar nyilatkozni. „Két kérdést tennék fel – Nem lehet, megyek a parlamentbe. – Akkor elkísérném az autóig… – Nem tud elkísérni” – vág szavamba Németh, igaz, a polgármesternek azért sikerül az újságírók számára lehetetlen küldetés.

http://mno.hu/

Így csak annyi derül ki, hogy a Fidesz alelnöke egy furgonba ugrik be, úgy tűnik, azzal jár az országházba is.

http://mno.hu/

Suhan a fehér furgon szürke betonon, és hordozza azt a felső akaratot, amitől egy egész kerület boldogulása, jó vagy rossz sorsa függ – várhatóan még hosszú éveken keresztül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »