Sztrájkot hirdettek a hódmezővásárhelyi multinál

Sztrájkot hirdetett a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSZ) a Villeroy & Boch Magyarország Kft. hódmezővásárhelyi üzemében, a munkabeszüntetés kedd nulla órától csütörtök reggel hatig tart – tájékoztatta Járási Tamás elnök csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint az 54 órás sztrájkra azért kerül sor, mert a munkáltató nem hajtja végre a MCDSZ által kért 12 százalékos, a szakszervezet szerint a társaság gazdasági helyzete alapján is reális mértékű béremelést.

A sztrájkot a szakszervezet felmérése szerint több mint háromszáz munkavállaló támogatja – áll a közleményben.

A Villeroy & Boch Magyarország Kft. – a Vásárhely24.com portálon olvasható – közleménye szerint a vállalat menedzsmentje még 2017 végén tájékoztatta a cégnél működő szakszervezeteket, hogy a tulajdonos Villeroy & Boch AG a 2018-as bérfejlesztést április 1-jétől kívánja végrehajtani. A döntést a cégnél működő mindkét szakszervezet tudomásul vette, így az azóta eltelt időszakban több fordulóban zajlottak a tárgyalások az idei bérfejlesztésről. A megbeszélések a vállalat konszern jellegéből adódóan a korábbi években is több körben és több héten át tartottak.

A vállalat legutóbbi ajánlatát, amely – számos más elem mellett – átlagosan 8 százalékos alapbéremelést biztosít a munkavállalóknak, március 22-én az egyik szakszervezet, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. Szakszervezeti Alapszervezete elfogadta. A cég, a nagyobb taglétszámú szakszervezettel való megállapodás alapján április 1-jétől a megállapodásban szereplő béremeléseket végrehajtja, és erről értesíti a munkatársakat.

A hódmezővásárhelyi üzemben szaniterkerámiákat gyártanak, a gyár a Villeroy & Boch konszern legnagyobb ilyen üzeme. A vállalkozás a nyilvános cégadatbázis szerint 23,692 milliárdos árbevételt ért el 2016-ban az előző évi 21,753 milliárd után. Adózott eredménye 1,130 milliárd forintot tett ki a 2015-ös 182 millió forintos veszteséget követően. A cég 2016-ban 837 dolgozót foglalkoztatott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »