Szydlo: a V4 megnyerte az EU-val folytatott vitát a migrációs politikáról

Szydlo: a V4 megnyerte az EU-val folytatott vitát a migrációs politikáról

VARSÓ. Lengyelország és a visegrádi csoport megnyerte az Európai Unióval folytatott vitát a migrációs politikáról, Varsó határozott politikájának hatására megváltozott a migrációs válságról kialakul felfogás – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfõ kedden Varsóban a kabinet munkájának elsõ két évét értékelve.

"A migrációs válságot illetõen az Európai Unió (EU) megváltoztatta látásmódját" – szögezte le Szydlo. Lengyelországnak a válság kezelési módjára vonatkozó álláspontját "határozottnak és rendíthetetlennek" minõsítette. Mintaszerûnek nevezte a közel-keleti konfliktusokban érintett országokban nyújtott humanitárius segítségnyújtást.   

"Ezt a vitát megnyertük, a visegrádi csoport (V4) is, mi is" – mondta. A V4 és Lengyelország "következetesen példát fog mutatni a migrációs politikában úgy, hogy az európaiak biztonságban érezzék magukat" – jelentette ki.

A kormányfõ a családot, a fejlõdést és a biztonságot nevezte politikája alappillérének. Az utóbbi kapcsán áttörésnek minõsítette a tavalyi varsói NATO-csúcstalálkozón a szövetség keleti szárnyának megerõsítésérõl hozott döntéseket, s a migrációs válság kapcsán kitért arra is, hogy Lengyelországot európai viszonylatban "terrormentes államnak" tartják.

Kaczynski: erõs politikai tényezõ megteremtésére van szükség Közép-Európában

Közép-Európában egy gazdasági, infrastrukturális hálózatrendszer és egy erõs politikai tényezõ kiépítésére van szükség, amely ellensúlyt jelent az európai viszonyrendszeren belül – hangsúlyozta Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke kedden Varsóban, a félidejéhez érkezett kabinet eddigi kétéves tevékenységét értékelõ, Beata Szydlo kormányfõvel közösen tartott sajtóértekezleten.

A konferencián a Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányzásának elsõ két évét foglalták össze. A félidõs PiS-kormányzást értékelve, Kaczynski külpolitikai viszonylatban kiemelte a regionális, a kelet- és közép-európai térség észak-déli tengelyén folytatott együttmûködést, elsõsorban a visegrádi csoport (V4) és a Három Tenger Kezdeményezés keretében.   

Az utóbbit "nagy, az Egyesült Államok támogatását élvezõ vállalkozásnak" minõsítette, amely szerinte egyensúlyszerepet tölt majd be Európában, és amelynek résztvevõi számára az együttmûködés megerõsítést jelent. "Megerõsödik természetesen Lengyelország is, amely a legnagyobb a csoport tagjai között" – fûzte hozzá Kaczynski.   

A PiS programjának a belpolitika terén megvalósított pontjai közül Kaczynski a kormány szociális programjára összpontosította a figyelmet. Kiemelte a családtámogatási programot, a munkanélküliség csökkentését 5 százalékos szint alá. Megemlítette a gazdaság fejlesztését célzó úgynevezett Morawiecki-terv elindítását is. A kormányzati ciklus hátralévõ részében Kaczynski szerint a PiS-kormány az olcsó bérlakások építését támogató, tavaly már meghirdetett programot valósítaná meg. Ebben az összefüggésben a PiS elnöke – a lakáshitelek kezelésével küzdõk helyzetére célozva – a "hitelrabság" megszüntetésérõl beszélt.
  
A 2015. november 16-án beiktatott PiS-kormány támogatottsága a kormányzati ciklus elején 35 százalékos volt, az elmúlt hónapokban viszont növekedett, november elején a CBOS lengyel állami közvélemény-kutató intézet szerint 45 százalékot ért el, miközben a fõ vetélytárs, a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a voksok 17 százalékára számíthatna, ha most tartanák a választásokat.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »