Szydlo: Lengyelország védeni fogja az EU alapértékeit

Szydlo: Lengyelország védeni fogja az EU alapértékeit

VARSÓ. Lengyelország védeni fogja az Európai Unió alapértékeit, az egyes tagállamok érdekei nem szoríthatják háttérbe a biztonságot – hangsúlyozta a kedden a lengyel köztévében is sugárzott videofelvételen Beata Szydlo kormányfõ, az uniós politikusok Varsó politikáját bíráló nyilatkozataira reagálva.

Szydlo beszédben "egyes uniós politikusok Lengyelországról szóló igazságtalan nyilatkozatait" említette, utalva vélhetõen többek között Angela Merkel német kancellár keddi kijelentésére. Eszerint Németország nem hagyhatja szó nélkül a jogállamisággal kapcsolatos lengyelországi folyamatokat, és az EU egységét sem lehet megõrizni a jogállamiság feladásának árán.   

Rámutatva az Európa elõtt álló kihívásokra, Beata Szydlo éppen az egységet nevezte fontosnak. "Egyes államok részleges érdekei ne szorítsák háttérbe a legfontosabb kihívást, a kontinens lakosai biztonságának megõrzését" – szorgalmazta. Aláhúzta: Lengyelország "demokratikus, a jogállamiságot megõrzõ, szolidáris és Európa-barát ország". Nyomatékosította: Varsó számára fontosak az EU alapját képezõ értékek, többek között a szabad piac és a versenyképesség.   

Merkel kijelentésére, valamint az egyik uniós szóvivõ azonos témájú keddi nyilatkozatára Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelõs lengyel külügyminiszter-helyettes is utalt, aláhúzva: a lengyel kormány osztja azt a véleményt, hogy a jogállamiság az EU egyik fontos elve. Úgy értékelte: a Brüsszelbe ez ügyben hétfõn továbbított részletes lengyel magyarázatok "várhatóan csillapítják, nem pedig súlyosbítják a helyzetet".   

Merkel nyilatkozatát viszont üdvözölte az ellenzéki Polgári Platform nevében nyilatkozó Rafal Trzaskowski képviselõ, alapvetõnek nevezve a jogállamiság kérdését. "Ha egy "klub" tagja nem tartja be ennek szabályait, következményekre kell számítania" – jelentette ki.   

Az Európai Bizottság július végén második szakaszba léptette a 2016 elején Lengyelországgal szemben elindított jogállamisági mechanizmust. Varsó hétfõn az eljárás keretében adott, Brüsszelbe továbbított állásfoglalásban kétségbe vonta a jogállamisági mechanizmus jogszerûségét, és úgy értékelte, hogy az eljárás keretében bírált igazságügyi reform megfelel az európai elveknek.

Bejelentések szerint Angela Merkel szerdán Berlinben tárgyal az EB elnökével, Jean-Claude Junckerrel. Zdzislaw Krasnodebski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselõje a PAP hírügynökségnek nyilatkozva úgy értékelte: Juncker a német kancellár jóváhagyását akarja elérni, hogy "következõ lépést tehessen" a Lengyelországra vonatkozó jogállamisági eljárásban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »