Tacskómúzeum nyílt a németországi Passauban

Tacskómúzeum nyílt a németországi Passauban

Kutyaformájú kenyértől óriási aranyozott kutyaszoborig számtalan kiállítási tárgy idézi meg a tacskót egy a németországi Passauban húsvéthétfőn megnyílt múzeumban, amelyet teljes egészében a német eredetű vadászkutyának szenteltek.

A dóm közelében található, nyolcvan négyzetméteres múzeumban két büszke tacskótulajdonos, Seppi Küblbeck és Oliver Storz virágárus évtizedek alatt összehozott, több mint kétezer darabból álló gyűjteménye kapott helyett, köztük porcelánfigurák, plüsskutyák, tacskómotívumos metszetek, tacskót ábrázoló bélyegek és egyéb hasonló kutyás ereklyék. A tacskó (dachshund) egyaránt megjelenik vadászkutyaként, házi kedvencként, a bajor kedélyesség szimbólumaként, játékszerként, karácsonyi dekorációként és olimpiai kabalaként – a müncheni, 1972-es nyári olimpiai játékok hivatalos kabalája egy tacskó, Waldi volt.

„A világnak szüksége van egy dakszlimúzeumra. Egyetlen másik kutyafajta sem élvezi azt az elismertséget és népszerűséget, mint amelyet Bajorország szimbóluma, a tacskó. Akartunk egy olyan helyet, ahol az emberek összejöhetnek, és együtt örülhetnek” – mondta Küblbeck. Szerinte a tacskó népszerűsége növekvőben van, mert a sajátos formájú eb sokak szívébe belopta magát.

A dakszli (borzeb) az egyik legrégebbi és legnépszerűbb német kutyafajta. A barokk korban jött divatba, főleg a nemesség körében, a tacskórajongó világhírességek közé tartozik Pablo Picasso, Marlon Brando, Liz Taylor, Romy Schneider, John F. Kennedy, Albert Einstein és Napóleon Bonaparte is. Az ezredfordulón, amikor a fajta kimenni látszott a divatból, Liam Gallagher brit énekes egyszerre tíz példányt vásárolt, hogy megmentse a kihalástól a fajtát.

A tacskómúzeum megnyitásának híre már jó előre hatalmas érdeklődést keltett, sokan hamar lefoglaltak idegenvezetést vagy küldtek gyűjtött tárgyakat, egy tacskórajongó belga punkzenész egész kollekcióját felajánlotta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »