Tavaly több mint 40 ezer természetes személy indított vállalkozást Szlovákiában

Tavaly több mint 40 ezer természetes személy indított vállalkozást Szlovákiában

POZSONY. A tavalyi évben 40 808 olyan új vállalkozó kezdte el munkáját, akik természetes személyként vállalkoznak. Kétszer annyi van az ilyen jellegű vállalkozókból, mint az új jogi személyekből, az ő számuk tavaly csak 20 025-tel növekedett.

„Az egyik legnagyobb előnye annak, ha valaki fizikai személyként vállalkozik, az, hogy kevésbé igényes a vállalkozás megalapítása, mivel nem kell letenni az alaptőkét. Leginkább azon vállalkozóknak felel meg, akik egyedül akarnak vállalkozni, társak nélkül” – értékelte a helyzetet Petra Štěpánová, a Bisnode társaság elemzője.

Több mint 4000 természetes személy indított saját vállalkozást 2017 januárjában, márciusában és júliusában, ez a többi hónappal összehasonlítva a legmagasabb szám volt. A leggyengébb hónap a december volt, akkor 1398-an kezdtek természetes személyként vállalkozni.

A Bisnode tanácsadó társaság adataiból kiderül, hogy fizikai személyként tavaly 29 103 férfi és 11 669 nő kezdett el vállalkozni. Így a nők a teljes létszámnak nem egész egyharmadát alkotják.

A szlovák állampolgárok leginkább építkezések előkészítésének területén vállalkoztak, 4502 új vállalkozó lett ezen a területen. A többi komplementáris és befejező munkálatok területén 3561 új vállalkozó kezdett tevékenykedni, fémgyártmányok előállítása területén 2623-mal gyarapodott az új vállalkozók száma.

„A legtöbb természetes személy tavaly az egyik gazdasági szempontból gyenge régióban kezdett vállalkozni” – zárta le Štěpánová. Az Eperjesi kerületről van szó, ahol 6910 személy kezdett természetes személyként vállalkozni. 5810 fő indított vállalkozást a Zsolnai kerületben. Legkevesebb természetes személy a Nagyszombati kerületben kezdett vállalkozni, 3872 volt a számuk, de a Trencséni kerületben is elég kevesen, mindössze 3932-en indítottak vállalkozást.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »