Tavasszal a kerékpárokat is ajánlatos szervizeltetni

Tavasszal a kerékpárokat is ajánlatos szervizeltetni

Egy működőképes fékrendszer vagy a kerékpár fényvisszaverő elemei sokszor életet is menthetnek.

Tavasszal egyre többen veszik elő a kerékpárjukat. A szervizek és az Országos Rendőr-főkapitányság azt ajánlják, a bicikliket is vigyük évente egyszer műszaki vizsgálatra.

Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, nem elég lepucolni a rozsdát a vázról, a gumikat és a fékeket is alaposan meg kell vizsgálni. Jó ha tisztában vannak az aktuális közlekedési szabályzattal is azok, akik csak tavasszal veszik újra elő a biciklijüket. „A rendőrök nem azért ellenőrzik egyre gyakrabban a kerékpárosokat, hogy büntetéseket osztogathassanak, hanem azért, hogy csökkentsék a balesetek számát, és életeket mentsenek. A közúti forgalomban résztvevők közül ellenőrizni kell a legsérülékenyebbeket, azaz a kerékpárosokat is. A forgalmi rendőrök rendszeres képzéseket tartanak az óvodákban és az iskolákban is, hogy a közúti forgalom legfiatalabb résztvevőit is pozitívan befolyásolják. 

A közlekedési szabályokat – elsősorban azokat, amelyek az emberek életét és egészségét védik – áthágókat szigorúan büntetik” – magyarázta Baloghová. A közúti forgalom minden egyes résztvevőjét, köztük a gyalogosokat, a kerékpárásokat és az autósokat is megbüntethetik a rendőrök. Büntetés a szabályzatnak nem megfelelő felszerelés vagy hibás, hiányos közlekedési eszköz használata miatt is kiszabható.

„Fontos, hogy a kerékpárosok is a szabályzat szerint közlekedjenek. A bukósisak viselete nem mindenhol kötelező, azonban az lenne az ideális, ha már indulás előtt automatikusan feltennék. Mivel a kerékpárosok a közúti forgalom legsérülékenyebb résztvevői, a szabályos közlekedés mellett a kerékpárok műszaki állapotára is figyelni kell. Egy működőképes fékrendszer vagy a kerékpár fényvisszaverő elemei sokszor életet is menthetnek” – tudatta a szóvivő.

Szaniszló Attila szepsi kerékpárszerviz-tulajdonos arra figyelmeztet, hogy az első tavaszi út előtt nem árt jól megtisztítatni és végignézni a vázakat, bekukkantva minden hajlatba és szögbe, hogy nincsenek-e rajta repedések vagy törések. Ellenőrizni kell a fékeket, a láncot és a kerékpár hajtókarát, egy szezonnyitó olajozás sem árt a csapágyaknak és a mozgó-forgó alkatrészeknek. „A feladatok egy része otthon is megoldható, de jobb, ha a munkát szakember végzi. A tavaszi szerviz során átnézzük és átkenjük az agyakat és a csapágyakat, centírozzuk a kerekeket, meghúzzuk a csavarokat, ellenőrizzük és behúzzuk a középső hajtókart, megnézzük – és ha szükséges, lecseréljük a fékhuzalokat és a fékbetéteket, a gumiabroncsokat is megnézzük” – magyarázta Szaniszló.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »