Telekocsikkal vinné szavazni a külföldön élő magyarokat a Momentum

Telekocsikkal vinné szavazni a külföldön élő magyarokat a Momentum

Egy úgynevezett car sharing applikációval, vagyis egy okostelefonra fejlesztett telekocsi-alkalmazással segítené a Momentum, hogy a külföldön élő magyar szavazók könnyebben adhassák le szavazatukat az április 8-i választásokon az illetékes nagykövetségeken vagy konzulátusokon. Így például azok, akik távolabbról mennek Londonba szavazni, felajánlhatnák a kocsijukban lévő szabad helyeket másoknak. De arra is lenne lehetőség, hogy a költségeken faragni kívánók jelezzék: be szeretnének ülni valaki autójába a választások napján – írja a Zoom.hu. Információik szerint a Momentum informatikusokból álló csoportja fejleszti az applikációt, amelyet már tesztelnek.

A portálnak Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője elismerte, hogy terveznek egy ilyen alkalmazást. Emlékeztetett arra, hogy korábban is foglalkoztak a külföldön élők szavazási lehetőségeivel, a honlapjukon aloldalt is indítottak ebből a célból. „Már informáljuk a Nyugat-Európában élő magyarokat, ezen az oldalon meg is tudják nézni, hogy hol tudnak szavazni. A cél az lenne, hogy el is juttassuk őket a szavazóurnákhoz” – fogalmazott.

A szóvivő hozzátette: nem biztos, hogy végül saját applikációval oldják ezt meg, hanem megnézik, hogy van-e használható egyéb alkalmazás. „Abban biztos vagyok, hogy a következő a választásokon már nem lesz erre szükség. A Momentum programjában egyik legfontosabb prioritásként szerepel a levélben szavazás joga a külföldön élő magyar állampolgárok számára. Vagyis a teljes választójog visszaállítása” – tette hozzá.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »