Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát Borsiban

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát Borsiban

BORSI. Két ütemben újul meg a magyar kormány támogatásával a borsi Rákóczi-várkastély. Az első ütemben tervezett felújítási munkálatokra több mint 800 millió forintot fordítanak.

Ez nem csupán egy Rákóczi-kastély, hanem II. Rákóczi Ferenc szülőháza, tehát a magyar nemzet számára egy meghatározó emlékhely, a magyar nemzeti és kulturális identitás szempontjából egy páratlan helyszín – hangsúlyozta Borsiban a felújításról tartott sajtótájékoztatón Latorcai Csaba, a kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár.

„A kastélyfelújítás első ütemében a tető felújítás valósul meg, a külső rekonstrukció, valamint a szerkezetkész állapothoz szükséges gépészet is beépítésre kerül. Reményeink szerint ezzel a munkával akár már ennek az év végére végezhetünk” – fejtette ki Latorcai Csaba.

A kezdeményezéshez az indító lökést Áder János és Ivan Gašparovič köztársasági elnökök találkozója adta meg, majd ezt követően zajlottak egyeztetések. Magyarország kormánya vállalja a kastély felújítását, Szlovákia kormánya pedig a restaurátori munkákkal tudja és kívánja segíteni ezt a programot. Ily módon egy olyan komplex együttműködés valósulhat meg 2018-ban, amely az Európai Kulturális Örökség Éve, amiben egy európai kulturális örökség tud két EU-s kormányzat együttműködésével megvalósulni.

Varga Anna Tünde, Borsi polgármestere portálunknak elmondta, a kastély a község tulajdonába tartozik. „A múlt éven a Teleki László Alapítvány és Borsi község megalakította a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezetet, amely megkapta ezt a pénzösszeget. Reméljük, hogy 2020-ra fel lesz újítva a kastély” – húzta alá.

Az 1991-ben az épület megmentésére alakult szervezet, a Rákóczi Emléktársaság próbálta kezelésbe venni a patinás épület sorsát, majd a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás is ezen fáradozott és fáradozik máig. Az évek során magyarországi és szlovákiai támogatásoknak, illetve civil összefogásnak köszönhetően sikerült a tetőt megerősíteni és felújítani, bevezették a villanyt, tűzvédelemi rendszer, vízvezeték és riasztóberendezés kapott helyet az épületben, megoldották a szennyvíz elvezetését, különböző kiállító helyiségeket alakítottak ki és megtekinthetővé tették a szobát, ahol vélhetően a Nagyságos Fejedelem napvilágot látott. A helyi önkormányzat is folyamatosan az épület rendbetételére irányuló pályázatokat nyújtott és nyújt be.

Wittinger Zoltán építészmérnök a várkastély termeit végigjárva ismertette a sajtótájékoztató résztvevőivel, hogy a felújítási munkálatok után egy-egy szárny milyen célt szolgál majd. A szakember 2000-ben is jelen volt a borsi várkastély felújítási terveinek elkészítésénél, illetve az akkor elvégzett kivitelezési munkálatoknál is.

„Már ebben a korai időszakban abban gondolkodtunk, hogy ennek a kastélynak a felújítását olyan módon kell funkcionálisan megoldani, hogy ne csak egy múzeum legyen, hanem ennél többet tudjon az épület. Ezért mindig abban gondolkodtunk, hogy egyrészt a múzeumi funkciót, Rákóczi megfelelő emlékhelyét, illetve Rákóczi Ferenc fejedelemnek megfelelő kegyhelyét biztosítsuk. De emellett mindenképpen szeretnénk, hogy a környékbeli lakóknak is tudjunk tereket adni” – magyarázta Wittinger Zoltán hozzátéve, néhány terem konferenciáknak vagy akár esküvőknek ad majd otthont. „Az épületnek a 40-es években felépült szárnyában egy éttermet, szállodát szeretnénk építeni” – fűzte hozzá.

A második ütem is hasonló nagyságrendű, azaz kb. 800 millió forintos beruházás lesz. A felújítási munkálatok a tervek szerint 2020-ra fejeződnek be.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »