Theresa May: Pekingnek növelnie kellene a nyomást Phenjanra

Theresa May: Pekingnek növelnie kellene a nyomást Phenjanra

OSZAKA. Theresa May brit miniszterelnök szerdán újságírók elõtt sürgette Kínát, hogy gyakoroljon erõteljesebb nyomást Észak-Koreára a további rakétatesztek elkerülése érdekében.

May szerint Pekingnek kulcsszerepet kellene játszania a Phenjanból érkezõ provokációk megállításában.   

"Biztosítani akarjuk, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységgel" – mondta a Japánba tartó brit vezetõ. "Úgy látjuk, hogy ennek legjobb módja az lenne, ha Kína fokozná a nyomást Észak-Koreára".   

May Abe Sindzó japán kormányfõvel találkozik egy nappal azután, hogy Észak-Korea kilõtt egy ballisztikus rakétát, amely átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaido felett, és a Csendes-óceánba csapódott. A brit kormányfõ háromnapos látogatása során megerõsíti országa védelmi-biztonsági együttmûködését Japánnal, de kereskedelmi és befektetési kérdések is szóba kerülnek. A Nagy-Britanniában mûködõ, körülbelül 140 ezer embert foglalkoztató, mintegy ezer japán vállalat attól tart, hogy a britek Európai Unióból való kilépése miatt jelentõs pénzügyi veszteség éri õket.   

Theresa Mayt egy üzleti delegáció kíséri útján, hogy jelezze "a brit gazdaság erejét, valamint a brit-japán gazdasági kapcsolatokba vetett bizalmat az EU-ból való kilépés folyamata során is, illetve a jövõbeli növekedés lehetõségét" – írta a kormányfõ hivatala.   

A brit vezetõ Akihito császárral is találkozik.   

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivõ szerdán visszautasította Theresa May Pekingnek címzett üzenetét. "Hangsúlyozni szeretném, hogy Kína békés eszközökkel lép fel az atommentesítés és az atomfegyverek terjedése ellen. Amikor egyes országok a nyomásgyakorlás növelésének szükségességérõl beszélnek (…), teljességgel figyelmen kívül hagyják a tárgyalásos utat". A szóvivõ "felelõtlen álláspontnak" minõsítette Theresa May nyilatkozatát. "A kérdés békés rendezésének kulcsa Phenjan és Washington, illetve Phenjan és Szöul kezében van" – hangsúlyozta Hua Csun-jing.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »