Tiltakozik az Arany-szobor ellen a Matica slovenská

Tiltakozik az Arany-szobor ellen a Matica slovenská

RIMASZOMBAT. Megakadályozná a Rimaszombatba tervezett Arany János-szobor felállítását a Matica Slovenská helyi szervezete. Szerintük a szoborállítás nemzetiségi ellentéteket szít.

A rimaszombati Tompa téren Tompa Mihály szobra volt az elsõ, aztán Petõfi Sándor is szobrot kapott, most pedig az Arany-emlékév részeként Arany Jánosnak is szobrot állítanának. A magyar állam 17 millió forintot adna erre a célra. A szoborállítással kapcsolatos javaslatot az önkormányzat nagyjából három hete fogadta el. A térrendezésben aktív szerepet vállaló B. Kovács István a döntés után boldogan mutatta az új szobor helyét.

„Végre lesz egy olyan hely a Kárpát-medencében, ahol a magyar népnemzeti irodalmat megteremtõ nagy költõtriász mindhárom alakja jelen van, s ráadásul úgy – teszem hozzá rimaszombatiként és Tompa híveként –, hogy középen Tompa van, elõtte pedig Petõfi és Arany, mintegy jelezve az összetartozásukat, illetve talán a közfelfogás szerint való megítélésüket” – nyilatkozta portálunknak B. Kovács István.

A szoborállítás a térrendezés része lenne, a munkálatokat a város tavaly kezdte, az új járásbíróság átadása után. Azóta az impozáns épület elõtti közterületen az elöregedett fák helyett újakat ültettek, járólapokat raktak és restauráltatták a Tompa-szobrot. Az alkotás visszakerült az eredeti helyére, oda, ahol 1902-ben felavatták és ahonnan a második világháború után ledöntötték. A szobor 1996-ban ugyan visszakerült a térre, de mivel az eredeti helyén egy szökõkút állt, így középrõl jobb oldalra szorult. 2004-ban aztán a bal oldalon csatlakozott hozzá Petõfi Sándor szobra.

Rigó László, Rimaszombat alpolgármestere elmondta, Tompa Mihály szobra a képviselõtestület döntése és a mûemlékvédõk határozati javaslata alapján került vissza az eredeti helyére. „Most azon igyekszünk, hogy Petõfi Sándor maradjon ott, ahol van, majd a szoborparkot szeretnénk kibõvíteni Arany János szobrával is” – fûzte hozzá.

Tavaly azonban amikor a város a mûemlékvédelmi hivatallal egyeztetett, ez a megoldás, a harmadik szobor még nem merült fel. Az akkori határozat értelmében a huszadik század eleji állapotot kell visszaállítani. Eszerint a téren csak egy szobor maradhat, Petõfi Sándorénak is máshol kell helyet keresni.

„A tulajdonosnak, a városnak 15 napja volt arra, hogy fellebbezzen, ami nem történt meg, a határozat értelmében elkészült a tervdokumentáció, azzal, hogy a város minden feltételnek eleget tesz. A mûemlékvédelmi hivatal 2016. október 10-én kiadott álláspontja kötelezõ érvénnyel végrehajtandó” – közölte Silvia Pavlová, a mûemlékvédelmi hivatal losonci kirendeltségének vezetõje.

Többek között erre a határozatra és a szlovák-magyar feszültség elkerülésére hivatkozott a Matica slovenská is, amikor arra kérte a polgármestert, hogy vétózza meg a szoborállításról szóló önkormányzati határozatot. A polgármester azonban ennek nem tett eleget, a dokumentumot aláírta. A nemzetvédõ szlovák szervezetet mi is megkerestük, szerettük volna megtudni, véleményük szerint a szoborállítás miért jelentene feszültségkeltést, de kérdéseinkre nem válaszoltak. Ugyanakkor a rimaszombati Matica slovenská saját szoborparkot épít, a város sétálóutcájában 2006 óta már 14 szlovák nemzetébresztõnek és irodalmárnak állítattak szobrot.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »