Tisztában vannak azzal, hogy érzékeny a téma az EU számvevőszéke mégis cigányszámlálásra buzdít

Tisztában vannak azzal, hogy érzékeny a téma az EU számvevőszéke mégis cigányszámlálásra buzdít

Az Európai Számvevőszék friss jelentése szerint a romák integrációját elősegítő uniós projektek révén jelentős eredmények születtek ugyan, de még mindig vannak olyan akadályok, melyek miatt nem érhető el a lehető legnagyobb hatás. A számvevők szerint az előrelépést elsősorban a megfelelő – többek között az etnikai hovatartozásra vonatkozó – adatok hiánya hátráltatja. Az Európai Tanács azonban 750 ezer romát számolt össze, 450 ezerrel többet mint a magyar KSH.

A számvevők azt is értékelték, hogy az uniós pénzügyi támogatások az elmúlt évtizedben eredményesen járultak-e hozzá a romák integrációjához. Négy tagállamot kerestek fel: Bulgáriát, Spanyolországot, Magyarországot és Romániát. A számvevők közleményükben arra figyelmeztettek, hogy egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy a roma népesség integrációja mennyire volt eredményes, mivel nem állnak a rendelkezésünkre megbízható adatok;

„…azt sem tudjuk, hány főből áll a roma népesség. Az etnikai hovatartozás természetesen érzékeny téma, de a szakpolitikai döntéshozatalt egészen 2020-ig hátráltatni fogja, ha erre a kérdésre nem találunk megoldást”

– jelentette ki Henri Grethen, a jelentésért felelős számvevőszéki tag. A számvevők

arra buzdítanak, hogyaz érintett uniós tagállamok az elkövetkező két évben gyűjtsenek átfogó statisztikai adatokat az etnikai hovatartozásról.

Hírdetés

A közlemény azért is érdekes mert a meghivatkozott jelentés nem mellesleg idézett egy 2012-becslést, amit az Európai Tanács adott ki a cigányság létszámával kapcsolatban.

A jelentés szerint jelenleg a roma népesség Európa legnagyobb etnikai kisebbsége. A közösség mérete 10-12 millió fő. Közülük mintegy 6,2 millióan élnek az Európai Unióban, legtöbbjük a közép-, illetve a kelet-európai tagállamokban. A meghivatkozott jelentés szerint Magyarország – az EU tagállamai között – a cigány személyek becsült létszáma (750 ezer fő) szerint a harmadik helyen áll. A becsült maximum: 1000 000. Százalékos arányban az élmezőnybe tartozik még Románia (8,6%), Bulgária (9,9%) és Szlovákia (9%) is. Magyarország ebben a körben negyedik (7,5%).

 

Érdekes az is, hogy mi alapján becsült az Európai Unió, hiszen a 2011. évi magyarországi népszámlálás adatai alapján készült elemzés szerint 315 583 fő vallotta magát cigánynak vagy romának. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy 1 398 731 fő nem kívánta elárulni a nemzetiségi vagy etnikai hovatartozását. Az EU titokzatos becslése tehát 450 ezer főnyi olyan cigányt talált meg, akiket a KSH nem tudott kimutatni.

Magyarországon 2016 októberében ugyan elkezdődik egy „kis népszámlálás” (400 háztartásra vonatkozó becslés), de a legközelebbi teljes népszámlálást csupán 2021-ben tartják meg. Az Európai Számvevőszék mellesleg az Európai Unió egyik hivatalos intézménye, melynek feladata ellenőrizni az EU intézményeinek, valamint az európai forrásokból részesedő, illetve azokat kezelő szervezeteknek a pénzügyeit és gazdálkodását. Henri Grethen a Luxemburgi Nagyhercegségben, a Demokrata Párt főtitkáraként kezdett politizálni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »