Tisztességes Szlovákiáért: április 5-re újabb tüntetéseket szerveznek

Tisztességes Szlovákiáért: április 5-re újabb tüntetéseket szerveznek

POZSONY. Az Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés április 5-én 17 órától újabb pozsonyi – a Szlovák Nemzeti Felkelés téren megvalósuló – tüntetésre várja a közösen tiltakozni akarókat. A lakosság elégedetlen Peter Pellegrini kormányának, főleg Drucker belügyminiszternek a lépéseivel.

A további szlovákiai városokban tevékenykedő szervezőkkel történő egyeztetés során úgy határoztak: másutt is rendeznek tüntetéseket, tiltakozó meneteket a húsvét utáni csütörtökön vagy pénteken – írja a Sme napilap.

„Drucker úr azt állítja, hogy időre van szüksége ahhoz, hogy döntsön az új rendőrkapitány személyéről. Ha a politikusok képesek voltak két nap alatt létrehozni az új kormányt, akkor nem értjük Drucker úr mellébeszélését, hogy a tisztességes rendőrök között nem tud pár nap alatt új rendőrkapitányt találni" – írták a szervezők facebookos oldalukon.

"Április 5-én, csütörtökön lesz 10 napja annak, hogy bizalmat szavaztak az új kormánynak, s ennek ellenére nem látom annak világos jelét, hogy az új kabinet komolyan gondolja a kormány iránti bizalom megújítását, ahelyett azt halljuk: igazodjunk el abban, ami számunkra világos" – szögezik le.

A szervezők azt állítják: "ha Drucker valóban úgy igyekszik visszaszerezni a nyilvánosság kormányba vetett bizalmát, hogy független szervekkel vizsgáltatja ki Ján és Martina meggyilkolását, ahogy azon ügyekét is, amelyekre Ján felhívta a figyelmet, akkor Gašpar úr visszahívása, valamint a rendőrségi felügyeletet érintő, világos rendszer szintű változások, illetve a rendőrségi vezetés politikától való mentesítése számít az első szükséges lépésnek a bizalomhoz vezető úton."

A szervezők szerint most azért csütörtökön tüntetnek, mert péntekre már más célra foglalták le az említett teret. "Más városokban csütörtökön vagy pénteken lesznek tüntetések, tiltakozó menetek vagy másféle rendezvények – az egyes városokban tevékenykedő szervezők kapacitásától függően" – tették hozzá a kezdeményezés képviselői.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »