Tizenöt évet töltött börtönben ártatlanul egy lengyel férfi

Tomasz Komendát igazságtalanul vádolták meg egy 15 éves lány megerőszakolásával és meggyilkolásával, és 18 évre bebörtönözték – nemrégiben hivatalosan is bebizonyosodott az ártatlansága. A sok megpróbáltatáson átment 41 éves férfivel Ferenc pápa is találkozott a június 13-i általános kihallgatás után – adta hírül a magyarkurir.hu.

Hírdetés

Tomasz Komenda 23 éves volt, amikor elítélték azzal a váddal, hogy 1996 szilveszterén megerőszakolt és meggyilkolt egy 15 éves lányt, Małgorzatát – írja a Magyar Kurír. Habár mindent tagadott, bűnösnek ítélték, mert két szakértő is azt állította, hogy az áldozaton a fogak nyoma az ő fogaitól ered. Végül az idén kiengedték, miután az újraindult nyomozás során bebizonyosodott, hogy tévesen ítélték el.

A börtönben az erőszaktevőket maguk a rabok is gyűlölik, kirekesztik, megalázzák, olykor bántalmazzák is – ez nem kerülte el a lengyel férfit sem.

Bevallása szerint – miután senkit nem tudott meggyőzni ártatlanságáról – a börtönben Szent II. János Pál pápához is fohászkodott a szabadulásáért. Hat hónappal később egy rendőr kereste fel a cellájában, aki nem hitt a bűnösségében és igyekezett bizonyítani ártatlanságát. Az újabb, egyéves nyomozás mosta tisztára – számolt be a katolikus lap.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »