Több ezren tüntettek Kijevben Porosenko ellen, a rendőrökkel is összecsaptak

Több ezren tüntettek Kijevben Porosenko ellen, a rendőrökkel is összecsaptak

Több ezren tüntettek Kijevben Porosenko ellen, a rendőrökkel is összecsaptak 2017. december 17., vasárnap – 19:59 MTI2017. 12. 17., v – 19:59 Külföld Friss ikon Off Törzs

Skirjak szerint félő, hogy a sérültek száma növekedhet.

Helyi sajtóértesülések a tömeg méretét 6000 és 10 000 fő közöttire becsülték. A hatóságok viszont mindössze 2000 aktivistáról beszéltek, akik felvonulását a rendőrség 1000 tagja biztosította.

„Porosenkónak nyilvános párbeszédet kínálok mindössze egyetlen dolog megvitatására, ez pedig a lemondása és az oligarchák eltávolítása a hatalomból” – hangoztatta a hívei előtt felszólaló Szaakasvili.

Az ellenzéki politikus ezt követően felvetette, hogy a tiltakozók a Majdan-tér közelében lévő Október Palotában rendezzék be központjukat.

Hírdetés

A koncert- és rendezvénycsarnokban az aktivisták ablakokat törtek be és ajtókat próbáltak betörni, de a rendőrség megakadályozta a tiltakozókat abban, hogy bejuthassanak az épületbe. A rendőrség könnygázzal, valamint hang- és fénygránátokkal oszlatott.

Szaakasvilit december 8-án vették őrizetbe és szállították előzetes fogdába a hatóságok Kijevben, azután, hogy néhány nappal korábban ezt hívei megakadályozták. Később egy kijevi bíróság úgy döntött, a georgiai és ukrán állampolgárságától is megfosztott politikus szabadlábon védekezhet.

Az ukrán főügyészség hivatalosan azzal gyanúsítja a volt odesszai kormányzót, az általa Ukrajnában alapított Új Erők Mozgalma elnevezésű ellenzéki párt vezetőjét, hogy erőszakos hatalomátvételre készült az országban, együttműködve a 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetésekkel megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics posztjáról leváltott volt ukrán elnök környezetével. A kijevi hatóságok szerint az Új Erők Mozgalma 400 ezer euróhoz jutott ilyen forrásból. Szaakasvili viszont mindezt határozottan cáfolja.

Bevezető Kijev |

Több ezren tüntettek Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök vezetésével vasárnap Kijevben Petro Porosenko ukrán elnök menesztését követelve. A rendőrök és aktivisták összecsapásában a rendvédelmi szervek több mint 30 tagja sebesült meg az Október Palotánál – közölte Zorjan Skirjak, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a 112 Ukrajina hírtelevíziónak.

Címkék Petro Porosenko Ukrajna tüntetés Település / hely Kijev (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, „script”, „facebook-jssdk”)); Rovatoldalon kiemelt Nem kiemelt


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »