Több felelőse is lehet a hajósi vadászbalesetnek

Viszketős ujjú vadászok: a szakzsargonban csak így hívják a veszélyes vadászokat, akik túl hamar sütik el a fegyvereiket. Három hónap alatt két halálos vadászbaleset is történt Magyarországon. A múlt heti, hajósi tragédia a szakemberek szerint csak látszólag egyszerű eset. Nemcsak a rossz irányba lövő vadász ittassága és gondatlansága merült fel a nyomozás közben.

Egy hete a Bács-Kiskun megyei Hajóson egy 50 éves szegedi vadász véletlenül agyonlőtt egy hajtót. A 48 éves férfi a helyszínen meghalt.

Bár az ügy egyszerűnek és egyértelműnek tűnik, a Kékfény információi szerint mégis hosszú nyomozás várható. Még az is elképzelhető, hogy a baleset miatt több embert is felelősség terhel, nem csak azt, aki meghúzta a ravaszt.

Nem tartották be a szabályokat?

A Kékfény forrásai szerint a lövést leadó vadász helyszíni alkoholteszje pozitív lett, ám az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a vadászatot kifejezetten hanyagul szervezték meg. Alapvető biztonsági szabályokat sem tartottak be. Márpedig a vaddisznóhajtás az egyik legveszélyesebb és legbonyolultabb vadászati mód.

Magyarországon három hónapon belül a hajósi már a második halálos vadászbaleset. Tavaly november végén egy olasz vadász lőtte agyon véletlenül a barátját a Bakonyban. Az idős ember elfelejtette biztosítani a fegyverét, miközben lemászott a magaslesről. Elesett, a fegyver pedig elsült.

Az országos vadászkamara jogásza szerint a baleseteket szinte mindig az okozza, hogy valaki valamilyen szabályt figyelmen kívül hagy, pedig a szabályok elvileg tökéletesek.

„Magyarországon Európa egyik legszigorúbb vadászati törvénye van érvényben, sok külföldi országban sokkal enyhébb a szabályozás. Fegyvert csak biztonsági szekrényben lehet tartani, külön a lőszert, a puskát. Még a családtagok sem tudhatják, hol van a fegyverszekrény kulcsa. Szigorú szabályok vonatkoznak arra is, mikor lehet megtölteni a fegyvert, merre mutathat a cső, mikor lehet kibiztosítani. Persze minden szabály csak annyit ér, amennyit betartanak belőle” – mondta Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara jogi képviselője.

Maróti Béla vadászati szakértő 40 évig volt hivatásos vadász, emellett tanít is, eddig úgy ezer vadász vizsgázott nála. Mint mondja, amit egy vadásznak elsősorban tudnia kell, az a természet szeretete, a vad elejtése másodlagos. De sajnos vannak, akik ezt nem így gondolják.

Hírdetés

A vadászoknál csiklandós, viszketős ujjúaknak nevezik, akik úgy jutottak puskához, hogy nem megfelelően sikerült őket bevezetni a természetbe. Fontos, hogy érezze a természet csodálatos erejét valaki, hogy a legnagyobb alázattal viselkedjen ott – tette hozzá. A csiklandós ujjú vadászok sokszor úgy érzik, hogy ők a szabályok felett állnak. Holott azokat, még ha apróságnak tűnnek is, nem véletlenül alkották meg.

2016-ban Acsán például azért halt meg egy 23 éves finn vendégvadász, mert hanyag módon tartotta a puskáját, amit ráadásul nem is biztosított be. Elejtette a fegyvert, és véletlenül agyonlőtte magát.

De a felelőtlenség okozott már ennél cifrább esetet is.

„A vadász bedobta a hátsó ülésre a fegyvert, nem volt biztosítva. Utána mellé ültette a kutyáját. A kutya, ahogy kaparászott, megnyomta az elsütő billentyűt, és fejbe lőtte a sofőrt” – meséli a vadászkamara jogásza.

A hajósi tragédia egy vaddisznóhajtáson történt, ilyenkor akár 25 puskás is mozoghat egy viszonylag szűk területen, a szervezőknek tehát nagyon kell figyelniük, nehogy egymásra vagy a hajtókra lőhessenek. A vadászok ilyenkor csak golyós puskát használhatnak, amely hatalmas erejű fegyver, különösen vadászlőszerrel töltve.

A szóban forgó 30-06-os kaliberű vadászpuskát, amely elsült, az amerikai hadsereg fejlesztette ki 1906-ban, ezzel harcolták végig az első és a második világháborút is. A vadászlőszer abban különbözik a katonaitól, hogy, a lőszer eleje nem hegyes, hanem le van csapva, esetleg megfúrva. Emiatt nem egyszerűen lukat üt a célponton, hanem szétkenődik benne, esetleg darabok törnek le belőle.

Ilyen a hajtás a szabályok szerint

A hajtás elméletben egyszerű dolog. A hajtók felállnak az erdő egyik szélén, a puskások meg a másikon. A vad menekül a hajtók elől, egyenesen a vadászok felé, akiknek értelemszerűen tilos a hajtók felé, és tilos egymás irányába lőniük. Az elmélet azonban a terepen hihetetlenül bonyolulttá tud válni. Csupán néhány méterrel kell arrébb menni, hogy életveszélyes legyen a helyzet.

Nem tudjuk, hogy Hajóson pontosan mi okozta a balesetet, de a Kékfény forrásai szerint ott sem szabályosan állították fel a hajtósort.

2011-ben szigorították a vadászvizsgát

A felelőtlen, nem hozzáértő vadászok problémáját már hosszú évekkel ezelőtt felismerték a vadászkamarában is, ezért 2011-ben jelentősen megszigorították a vadászvizsgát. Három hónapos tanfolyam, elméleti és gyakorlati vizsga, fizikai és pszichológiai vizsgálat után kaphat csak fegyvert a vadászjelölt. Régebben ez nem így volt,  és előfordulhatott, hogy valaki otthon valahogyan felkészült, elment egy vizsgára, ahol éppen csak átcsúszott, ám a szükséges anyag kétharmadát nem tudta. Pedig a tudás a vadászoknál a szó szoros értelmében életet menthet.

Bár hobbi, a jog a vadászatot mégis foglalkozásnak minősíti, vagyis szigorúbban ítéli meg a gondatlanságot. A hajósi balesetet okozó vadászt ezért most foglalkozás körében elkövetett gondatlan emberöléssel gyanúsítják. Ha bebizonyosodik, hogy szándékosan idézte elő a veszélyhelyzetet, és az ittasság ilyen tényező lehet, akár 8 év börtönt is kaphat. Nem foglalkozás körében elkövetett gondatlan emberölésért maximum 5 év szabható ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »