Több mint 1,3 milliószor kértek segítséget tavaly a mentőktől

Több mint 1,3 milliószor kértek segítséget tavaly a mentőktől

POZSONY. A 155-ös segélyhívó számon tavaly 1 328 416 hívás érkezett be a mentőszolgálat műveleti központjába.

Nem minden hívás végződött azonban a mentők kiszállásával. „A kerületi műveleti központok munkatársai és az orvosok 95 784 hívás esetében konzultáció vagy ajánlás formájában találtak megoldást” – mondta az Egészségügyi Mentőszolgálat Műveleti Központjának (OSZZS) szóvivője, Alena Krčová hozzátéve, többnyire hőemelkedésről, gerincfájdalmakról és hányingerről volt szó.

Mentőautót 522 028 esetben küldtek ki a helyszínre. Ezek ún. elsődleges beavatkozások voltak, amelyekből a mentők legtöbbet Eperjes (84 175), legkevesebbet pedig Trencsén (51 607) megyében vettek nyilvántartásba. Súlyos balesetekről, nehéz légzésről, mellkasi és hasi fájdalmakról volt szó.

„Ennek kapcsán hangsúlyozni kell, hogy ha súlyos vagy életveszélyes állapotról van szó, akkor a műveleti tiszt a hívó félnek tanácsokat ad az elsősegélynyújtást illetően, amire szükség van a hivatásos mentők megérkezéséig” – magyarázta Krčová.

A mentők hívásával tavaly is sokan visszaéltek, 3 654 esetben a kiküldött munkatársak senkit sem találtak a megadott címen.

Krčová szerint a hívások tavalyi száma magas volt. Rámutatott, az emberek gyakran banális dolgok miatt hívják fel őket, mert helytelenül értékelik az egészségi problémájukat. „Olyan eset is előfordult, amikor a páciens szúnyogcsípés miatt hívta ki a mentőket, miközben komolyabb problémái nem voltak” – mondta el a szóvivő hozzátéve: olyan esetek is voltak, amikor a hívó fél felnagyította a nehézségeit vagy csak kitalálta azokat. „Az motiválhatja őket, hogy ekképp nem kell az orvosnál várakozniuk, illetve gyorsabban kerülhetnek kórházba” – magyarázta Krčová. Hozzátette, a mentőautó azonban nem taxi, „a mentők elsőrendű feladata az, hogy az életveszélyes állapotoknál segítsenek”.

Mint elmondta, gyakori problémának számítanak a krónikus betegségekkel küszködők is, akik elhanyagolják az egészségi állapotukat, s a kiküldött mentőktől várják a gyógyszerek kiváltásához szükséges recepteket és az egészségi állapotuk felmérését. „A mentők azonban nem helyettesítik a körzeti orvosokat és az orvosi ügyeletet” – szögezte le Krčová.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »