Több mint 150 újságíró ül a török börtönökben

Törökországban 157 újságírót börtönöztek be szakmája gyakorlása miatt – közölte az Osztrák Újságíróklub honlapja. Az újságírószervezet egyben követeli a bebörtönzött török újságírók azonnali szabadon bocsátását.

Az ausztriai újságírók szervezete közli azt a folyamatosan frissülő listát is, amely a letartóztatott török újságírók nevét, munkahelyét, valamint letartóztatásának a dátumát tartalmazza.

Egyikük a Die Welt és a Tageszeitung című német lapok törökországi tudósítója, a török-német származású kettős állampolgár, Deniz Yücel, akit épp egy éve vettek őrizetbe a török hatóságok terrorizmus és kémkedés vádjával. Erdogan török elnök szerint Yücel kurd és német ügynök. A letartóztatás a két ország amúgy sem felhőtlen kapcsolatát tovább terhelte.

Külföld MTI Németország a Die Welt tudósítóját szeretné Törökországtól Becslések szerint Törökországban jelenleg legalább százötven újságíró van börtönben.

Binali Yildirim török miniszterelnök szerdán, az ARD német közszolgálati televízió Tagesthemen című műsorának adott interjújában azt mondta, úgy véli, Yücel szabadon engedésére rövidesen sor kerül, de a döntést nem ő hozza meg, hanem a bíróság, mivel „Törökország jogállam”.

Az újságírók aktuális névsorból kiderül, hogy az idei év másfél hónapja alatt már tíz újságírót tartóztattak le Törökországban, míg tavaly összesen csaknem harmincat. 2016-ban a százat is megközelítette a letartóztatott újságírók száma. 

A listát a másfél évvel ezelőtt lezajlott puccskísérlet után alapított, a független újságírásért küzdő, török újságírószervezet, a P24 hozta nyilvánosságra és gondozza.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »