Több mint három és fél ezer menekült kapott magyar személyi igazolványt

Nyilvánosságra hozta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a teljes, 2017-re vonatkozó statisztikát a menedékkérelmek elbírálásáról – fedezte fel a HVG.

Ahogy Altusz Kristóf államtitkár elhíresült máltai interjújában említette, valóban 1291 menekültet fogadott be Magyarország 2017-ben, az adatokból viszont az is világosan látszik, amit az államtitkár nem részletezett.

Kiderült, hogy Európán kívülről 3347 menedékkérő érkezett Magyarországra, 1432 afgán, 812 iraki és 577 szíriai. A kérelmezők közül 106 ember kapott menekültstátuszt, 1110 oltalmazottit, 75 embert pedig befogadottként ismertek el. Legnagyobb arányban az afgánok kaptak valamilyen státuszt, összesen 591 ember. A státuszt kapott szírek közül csaknem mindenki – 374 ember – oltalmazott lett.

Mind az oltalmazotti, mind a menekültstátusz a magyar állampolgárokkal egyenlő jogokat biztosít, a menekültstátuszt nehezebb megszerezni. Oltalmazotti státuszt az kaphat, aki menekültstátuszra nem jogosult, de ha visszatérne hazájába, veszélyben lenne az élete. Az oltalmazotti státuszt háromévente felülvizsgálják. A befogadotti státusz csak tartózkodási engedélyt jelent.

A statisztikákból kiderül, 1781 menekültstátusszal és 1774 oltalmazotti státusszal rendelkező embernek volt magyar személyi igazolványa a tavalyi év végén. Ez összesen 3555 embert jelent.

Tartózkodási engedélyt csaknem 59 ezer ember kért, csaknem felük munkavállalási céllal.

678 idegenrendészeti kiutasítást rendeltek el, a listát az ukrán állampolgárok vezetik. 392 olyan embert is kiutasítottak, akiknek az állampolgárságát nem részletezte a hivatal. 468 embert toloncoltak ki, a legtöbben pakisztániak és szerbek – összegzi a jelentést a HVG.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »