Több műtétre sem könnyű bejutni

Több műtétre sem könnyű bejutni

A legtöbbet, pontosan 316 napot egy szürkehályog-műtétre kell várni az észak-alföldi térséghez tartozó Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban. A várakozók száma 440, ez persze abból is adódik, hogy a nyíregyházi gazdasági társaság öt tagkórházat ölel fel: a Jósa András Oktatókórházat, a Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórházat, a mátészalkai, a fehérgyarmati és a vásárosnaményi kórházat.

Forrás: MTI

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház két telephelyén van szemészeti ellátás, és az intézmények elegendő szemész szakorvossal rendelkeznek – közölte a kórház sajtóosztálya a Világgazdasággal. Az egyesített intézmény azt írta, a Jósa András Oktatókórházban a szürkehályog-műtétre 52 nap a várakozási idő, Mátészalkán esetenként jóval hosszabb. A OEP kórházi várólistáján olvasható adatok szerint a mátészalkai kórházban 305 napot kell várni egy szürkehályog-műtétre, és jelenleg 445 beteg vár a beavatkozásra.

Az egyesített intézmény kommunikációs vezetője a várólista hosszát firtató kérdéseinkre azt írta, a Mátészalkai Kórházba műtétre jelentkező betegeknek minden esetben felajánlják annak lehetőségét, hogy rövidebb várakozási idővel, a megyei ellátással rendelkező Jósa András Oktatókórház szemészetén is el tudják végezni a hályogműtétet. Ennek lehetőségével azonban kevesen élnek, ragaszkodnak a mátészalkai ellátáshoz. Hozzátették: a beteg saját döntése, hogy vállalja-e a hosszabb várakozási időt.

De nem mindenhol ilyen hosszú a sor: mandula-, orrmandula-műtétre a legkevesebbet a Heim Pál gyerekkórházban kell várni, ott akár egy nap alatt is sorra kerülhet a beteg. Mandulaműtéteknél az országos átlagos várakozási idő 33 nap, a legtöbbet annak a negyven betegnek kell várnia, aki az Észak-Közép-Magyarország régióban lévő Vaszary Kolos Kórházhoz tartozik, nekik 87 napig kell türelmesnek lenniük. A leghosszabb várólista a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban van, ahol 222 beteg vár orr- vagy garatmandula-műtétre. Epekőműtétre is a fejér megyei kórházban kell a legtöbbet várni, 233 napot, jelenleg 117-en várnak a laparoszkópos beavatkozásra.

Rövidebb a sor
Míg 2012-ben még átlagosan 70 ezren voltak a havonta összesített listákon, az augusztus 1-jén publikált adatok szerint 27 501 beteg vár Magyarországon valamilyen műtétre. A csökkenés annak is köszönhető, hogy a kormányzat idén ötmilliárd forint pluszforrást fordít a várakozási idők csökkentésére, 2012 óta pedig összesen 12 milliárdot költöttek erre.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »