Több nagy kiterjedésű olajfoltot hagyott maga után a Szancsi

Több nagy kiterjedésű olajfoltot találtak az iráni tartályhajó balesetének helyszínén. A szennyezés egyre nő, de egyelőre nem tudták pontosan felmérni, hogy mekkora károkat fog okozni a tenger élővilágában.

Keddi hírügynökségi jelentések hivatkoznak a kínai hatóságok beszámolójára, amely szerint a katasztrófa helyszínétől délnyugatra találtak egy 15 kilométeres olajfoltot, illetve tőle keletre még egyet, amely 18 kilométer hosszú. Mintegy 530 kilométerre vannak Sanghajtól és 310 kilométerre a japán Naha városától.

Az egy nappal korábban megjelent hírek még csak egy nagy olajfolt keletkezéséről szóltak. Két hajó és egy repülőgép tartja megfigyelés alatt a helyzetet.

A 136 ezer tonna rendkívül könnyű olajat (gázkondenzátumot) szállító, panamai zászló alatt hajózó, Szancsi nevű iráni tartályhajó január 6-án borult lángba, miután összeütközött egy kínai hajóval Sanghajtól körülbelül 300 kilométerre keletre.

A tartályhajó egy hétre rá, vasárnap süllyedt el. A baleset oka továbbra sem ismert, de jelentések szerint megtalálták a tankerhajó adatrögzítő berendezését, amely elemzése magyarázattal szolgálhat.

A hajón 32 ember volt, 30 iráni és két bangladesi. Hármuk holtteste került elő eddig. A többiek eltűntek. Az iráni mentőegységek szóvivője már vasárnap közölte, hogy nincs már esély arra, hogy túlélőt találjanak. A gázkondenzátum – amelyet az olajiparban könnyű olajnak is neveznek – egy része továbbra is ég a tengeren.

Rendkívül mérgező és gyorsan égő anyagról van szó, amely ha a vízben marad, komoly károkat okozhat az élővilágban. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a kondenzátum nagy része elég, nem hagyva maga után az olajszennyezésekre jellemző fekete foltot a víz felszínén, de amely nem ég el, azt nehéz lesz elválasztani a víztől, mert vékony, színtelen, és a vízben részben oldódó anyagról van szó.

(MTI)

Korábban írtuk: Elsüllyedt az egy hete kigyulladt iráni tartályhajó


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »