Több óriási olajfolt is maradt az iráni tartályhajó balesetének helyszínén

Több óriási olajfolt is maradt az iráni tartályhajó balesetének helyszínén

Több nagy kiterjedésű olajfolt is keletkezett a Kelet-kínai-tengeren, azon a helyen, ahol elsüllyedt az iráni tartályhajó. A szennyezés egyre nő, de egyelőre nem tudták pontosan felmérni, hogy mekkora károkat fog okozni a tenger élővilágában – írja az MTI.

Keddi hírügynökségi jelentések hivatkoznak a kínai hatóságok beszámolójára, amely szerint a katasztrófa helyszínétől délnyugatra találtak egy 15 kilométeres olajfoltot, illetve tőle keletre még egyet, amely 18 kilométer hosszú. Mintegy 530 kilométerre vannak Sanghajtól és 310 kilométerre a japán Naha városától.

Az egy nappal korábban megjelent hírek még csak egy nagy olajfolt keletkezéséről szóltak. Két hajó és egy repülőgép tartja megfigyelés alatt a helyzetet.

http://mno.hu/

A 136 ezer tonna rendkívül könnyű olajat (gázkondenzátumot) szállító, panamai zászló alatt hajózó, Szancsi nevű iráni tartályhajó január 6-án borult lángba, miután összeütközött egy kínai hajóval Sanghajtól körülbelül 300 kilométerre keletre. A tartályhajó egy hétre rá, vasárnap süllyedt el. A baleset oka továbbra sem ismert, de jelentések szerint megtalálták a tankerhajó adatrögzítő berendezését, amely elemzése magyarázattal szolgálhat.

http://mno.hu/

A hajón 32 ember volt, 30 iráni és két bangladesi. Eddig hármuk holtteste került elő, a többiek eltűntek. Az iráni mentőegységek szóvivője vasárnap azt közölte: nincs esély arra, hogy túlélőt találjanak. 

A másik teherhajó – a Hongkongban bejegyzett CF-Crystal – 21 fős kínai legénységét sikeresen kimentették.

A gázkondenzátum – amelyet az olajiparban könnyű olajnak is neveznek – egy része továbbra is ég a tengeren. Rendkívül mérgező és gyorsan égő anyagról van szó, amely ha a vízben marad, komoly károkat okozhat az élővilágban. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a kondenzátum nagy része elég, nem hagyva maga után az olajszennyezésekre jellemző fekete foltot a víz felszínén, de amely nem ég el, azt nehéz lesz elválasztani a víztől, mert vékony, színtelen, és a vízben részben oldódó anyagról van szó.

Hétfőn is sűrű füst gomolygott a katasztrófa helyszínén. Szakértők szerint az élővilágban nagyobb kárt okoz az elégő olajnál az, hogy a hajó elsüllyedése miatt feltehetőleg a hajótestben maradt olajon kívül a rendkívül mérgező üzemanyag is a tengerbe kerül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »