Több pénz jut a Határtalanul program kirándulásaira

Több pénz jut a Határtalanul program kirándulásaira

A 2018-as költségvetésben 2,94 milliárd forint áll rendelkezésre a Határtalanul programra.

Öt új Határtalanul program pályázati kiírása jelent meg a kormány honlapján. A többi között a hetedikesek tanulmányi kirándulására, középiskolák közötti együttműködésre, a kárpátaljai szolidaritási programra, középiskolai diákutaztatásra és a Kárpát-medencei cserkészrendezvényekre lehet támogatást igényelni.

A 2018-as költségvetésben 2,94 milliárd forint áll rendelkezésre a Határtalanul programra. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly novemberben azt mondta, hogy a jövőben normatív alapon kapnának az iskolák forrást a Határtalanul program keretében. Ha mégsem utaznak ki a diákok, akkor a pénzt vissza kellene fizetniük az intézményeknek. A kormány még nem tárgyalt az előterjesztésről.

Az általános iskolák hetedik osztályosainak és a középiskolások határon túli táboroztatására együttvéve 2,6 milliárd forint költhető a keretből. A most meghirdetett pályázatokból kettő meghívásos: az egyikben a Magyar Cserkészszövetség pályázhat 40 millió forint vissza nem térítendő támogatásra, a másikban a Rákóczi Szövetség jut 67 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz. Az utóbbi programban 12,5 ezer diák határokat átlépő néhány napos táboroztatása lehetséges a kiírás szerint.

További 200 millió forintos vissza nem térítendő forrásra lehet pályázni a középiskolák 9–12. osztályosai határon túli, néhány napos táboroztatásához, de a pályázó intézménynek legalább 200 ezer forint adományt össze kell gyűjtenie és a határon túli partneriskolába vinnie.

Az ötből két pályázaton a 2018–2019-es tanév Határtalan programjaira pályázhatnak a hazai és a határon túli magyarlakta területek közép- és általános iskolái. A középiskolások 1,3 milliárd forintért, az általános iskolások pedig 1,2 milliárd forintért utazhatnak Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire, a határon túli iskolák pedig anyaországi programokra pályázhatnak.

2013 óta csaknem 200 ezer magyarországi és határon túli magyar diák vett részt a Határtalanul programban, amelyre eddig összesen 8,7 milliárd forint jutott. Kezdetben 350, ma már 1400 iskola vesz részt a projektekben, például szervez Erdélybe, a Felvidékre, Kárpátaljára vagy a Vajdaságba kirándulást.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »