Tokió egy japán–észak-koreai csúcstalálkozó lehetőségét vizsgálja

Tokió egy japán–észak-koreai csúcstalálkozó lehetőségét vizsgálja, miközben új politikai irányvonalat készül elfogadni a phenjani rezsimmel szemben – mondták el japán kormányzati források kedden. A döntésre azt követően került sor, hogy Szuh Hun dél-koreai hírszerzési vezető tájékoztatta a japán kormányt phenjani és washingtoni látogatásának eredményeiről.

Abe Sinzó japán miniszterelnök kabinetje korábban óva intett a párbeszédtől Észak-Koreával, de most úgy véli, hogy új esély adódott a Phenjan parancsára évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok ügyének felgöngyölítésére – árulták el a források.

A dél-koreai elnöki palota keddi közleménye szerint Abe korábbi állításával szemben azt mondta Szuhnak: nem hiszi, hogy Észak-Korea a korábbiakhoz hasonlóan most is időhúzásra használná a diplomáciát. Phenjan előzőleg sokszor azért ült tárgyalóasztalhoz, hogy időt nyerjen rakéta- és atomprogramja fejlesztésére.

„Ha meg akarjuk oldani a túszejtések kérdését, nélkülözhetetlen a közvetlen párbeszéd Kim Dzsongunnal” – mutatott rá a miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője. A csúcstalálkozóra a két ország kapcsolatainak helyreállítása érdekében is szükség lenne – tette hozzá egy vezető kormány-tisztségviselő.

Legutóbb 2004-ben voltak legmagasabb szintű tárgyalások a felek között, amikor Koizumi Dzsunicsiró japán kormányfő találkozott a néhai Kim Dzsong Illel Phenjanban.

Év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amelyeket Szöul kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal bejelentette, hogy Mun Dzsein államfő április végén találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel az országaikat elválasztó demarkációs vonalon. Több mint egy évtizede nem tartottak legfelsőbb szintű tanácskozást Dél-Korea és Észak-Korea között. A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójukra várhatólag május végéig sor kerül.

Abe a következő hónap elején az Egyesült Államokba utazik, hogy egyeztesse országa Észak-Korea-politikáját Trumppal. „Ha csúcstalálkozóra kerül sor Japán és Észak-Korea között, akkor figyelemmel kell kísérnünk az Egyesült Államok és Dél-Korea lépéseit” – tájékoztatott egy kormányzati forrás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »