Tomori Pál érsekre, a mohácsi csata hadvezérére emlékeztek Kalocsán

Tomori Pál érsekre, a mohácsi csata hadvezérére emlékeztek Kalocsán

A mohácsi csata évfordulóján, augusztus 29-én a Kalocsa-Kecskeméti Fõegyházmegye Bábel Balázs érsek vezetésével emlékezett meg a nemzeti hõsökrõl, valamint Tomori Pál egykori kalocsai érsekrõl, aki a mohácsi csata egyik hadvezére volt.

Az ünnepség a fõszékesegyház mellett álló Tomori-szobornál kezdõdött, ahol a fõpásztor köszöntötte a jelenlevõket, és méltatta a mohácsi csatában elesett hõsöket, valamint az utódok küldetésérõl szólt.

Szentbeszédében Bábel Balázs érsek kifejtette, hogy akkor érthetjük meg Tomori Pálnak és a mohácsi csata hõseinek gondolkodását, ha lélekben visszatérünk a csata elõtti napokba, amikor az érsek és a sereg tagjai Bátán, a Szent Vér-kegyhelyen mutattak be szentmisét. Tudták, hogy a rendkívüli túlerõvel szemben nem tudnak gyõzelmet aratni, sõt odavesznek, de a keresztény értékrend és a haza védelme erõt adott a félelmek legyõzéséhez. A fõpásztor kiemelte, hogy Tomori még a csata elõtt a pápai követen keresztül Rómától teljes búcsút kért a csatában elesettek számára. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »