Tongo Tongo: Az amerikai hadsereg legsúlyosabb vesztesége a szomáliai “Sólyom végveszélyben” óta

Tongo Tongo: Az amerikai hadsereg legsúlyosabb vesztesége a szomáliai “Sólyom végveszélyben” óta

Tavaly októberben négy, különleges egységben szolgálatot teljesítő amerikai katona esett el az afrikai Niger államának egyik eldugott sarkában, egy Tongo Tongo falunál. A „Sólyom végveszélyben” (Black Hawk Down – az amerikai hadsereg egy sok áldozatot követelő szomáliai akciója, amelyet Ridley Scott azonos címmel vitt filmre) óta ez volt az amerikai hadsereg legsúlyosabb Afrikában elszenvedett vesztesége.

A napokban zárult le a négy emberéletet követelő incidens vizsgálati nyomozása, amely „egyedi, szervezeti és intézményi kudarcok együttesét” állapította meg a tragédia okaként.

De vajon mit kerestek amerikai katonák Afrika egyik leginkább Isten háta mögötti sarkában, és ha jóváhagyott küldetésen voltak, miért kerültek veszélybe?

A vizsgálati jelentés több ezer oldalt tesz ki, több mint 140 tanút hallgattak ki. Az ügy teljes részletességgel valószínűleg sosem derül ki – az anyag jelentős részét titkosították. A nyolcoldalas összesítés szerint azonban nem egyetlen hiba vezetett a katonák halálához.

A jelentés hangsúlyozta, hogy a „négy katona, Jeremiah Johnson törzsőrmester, Bryan Black törzsőrmester, Dustin Wright őrmester és LaDavid Johnson őrmester becsülettel halt meg az ellenséggel harcolva”. Állítólag egyikük még élt, mikor elfogták, de a jelentés szerint mindegyikük azonnal belehalt sérüléseibe. Egyikük sisakkamerájának felvételei alapján támadóik nem akartak foglyokat ejteni.

Elvileg veszélytelen küldetés volt

Az eredetileg egy kevésbé veszélyes missziónak induló küldetés 2017. október 3-án kezdődött, amikor az USA hadseregének különleges alakulatai csatlakoztak a nigeri katonák egyik csoportjához, azzal a céllal, hogy felkutassák az Iszlám Állam egyik rejtőzködő magasrangú tagját a Szahara sivatagában. A célpont Doundoun Cheffou volt.

Tongo Tongo közelében nyomára is bukkantak a Cheffounak. Feletteseik magasabb szinten fontolóra vették, hogy az amerikai-nigeri csoportot kiegészítik egy ejtőernyős egységgel, és úgy próbálják becserkészni Cheffout.

Csakhogy az időjárás lehetetlenné tette a terv kivitelezését. az amerikai katonák pedig úgy döntöttek, hogy maguk fejezik be a küldetést. Kora reggel rajtaütöttek a keresett IÁ vezér vélt szállásán, ám nem találták meg a célpontjukat.

Kelepce

Hírdetés

A tizenkét amerikai és harminc nigeri katonából valamint 7 járműből álló konvoj így visszaindult a bázisra. Tongo Tongo településnél megálltak vizet felvenni – a faluban a nigeri hadsereg rendszeresen tölti fel vízkészleteit bevetések alkalmával. Ezúttal azonban információkat is megpróbáltak gyűjteni a helyi törzsi vezetőktől.

A törzsi vezetők igyekeztek elhúzni a találkozót, valószínűleg azért, hogy értesítsék az IÁ milicistáit, akiknek volt idejük felkészülni a rajtaütésre. Mire a konvoj elindult a bázis felé, már ötven dzsihadista és egy tucat jól felszerelt katonai terepjáró készült a fogadásukra. Az amerikai-nigeri konvoj ilyen összecsapásra nem volt felkészülve: egyszerű, különösebb fegyverzet nélküli terepjárókon utaztak.

Az amerikaiak haladtak elől, mikor lesből rajtuk ütöttek. Egyes források szerint az dzsihadisták túl korán nyitottak tüzet, mert a konvoj az első lövésekkor még nem ért elég közel lesálláshoz. A konvoj két autóját sikerült elválasztania a többektől. Erős tűz alatt tartották őket. A militáns csoport nehézfegyverekkel és motorkerékpárokon támadt.

Az amerikaiak viszonozták a tüzet. Az ütközet első pillanataiban két amerikai katona azonnal meghalt. A csapat többi tagja az autókat fedezéknek használva próbált kihátrálni a frontvonalból. A másik két őrmester percekkel utánuk kapta a halálos találatot. Ők a felvételek tanúsága szerint elhagyták a fedezéket, majd pár száz méter megtétele után lelőtték őket.

A The New York Times vizualizációja a rajtaütésről.

Politikai incidens lett belőle

Az ütközetnek a francia Mirage vadászbombázók és Puam helikopterek vetettek véget. A helikopterek a sérülteket és a holttesteket vették fel a francia különleges egységgel megtámogatva. A dzsihadisták megszerezték a halott amerikai katonák felszerelését és egyikük sisakkameráját, amelynek felvételeit fel is használták propaganda célokra. Jeremiah Johnson holttestét a rajtaütés helyszínétől másfél kilométerre találták meg.

A rajtaütés tragikus mérlege 4 amerikai, 4 nigeri halott katona illetve 21 halott milicista.

Amerikában hatalmas botrány lett az incidensből, miután az egyik özvegy a sajtónak azt nyilatkozta, hogy Donald Trump amerikai elnök részvétnyilvánítása „érzéketlen” volt. Az ottani politikai hangulatnak megfelelően elkerülhetetlen volt a külön vizsgálat lefolytatása. A mostani zárójelentés azonban nem zárja le az ügyet, keresik a felelősöket, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy a parancsnoki lánc melyik szakaszán követtek el hibát, illetve ki ha hagyta jóvá a küldetést, amelyben nem harcoló alakulatok katonái is részt vettek (technikusnak megfelelő beosztással rendelkező katonák, amelyek inkább csak logisztikai feladatokat láttak el).

Az amerikai hadügy szerint összesen 29 hasonló küldetést tudnak már maguk mögött ilyen összetételű járőrcsapatokkal, és csak ennél az egynél került sor ilyen incidensre. Ez azonban 4 amerikai katona halálához vezetett…

Az egyik katona sisakkamerája által rögzített felvételek ezen a linken tekinthető meg. (+18!)

Körkép.sk

Nyitókép: sofrep.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »