Törvénymódosítással harcolnák ki a miniszterelnöki tévévitákat

Törvénymódosítást nyújtott be a miniszterelnöki tévéviták kötelezővé tételéről Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke – szúrta ki a Hvg.hu.

A választási jogszabályt úgy változtatnák meg, hogy a voksolás előtt két összecsapás is legyen minimum 90 perc terjedelemben. Az első vitán minden országos listát állító szervezet listavezetője venne részt, a másodikon pedig csak a két legnagyobb népszerűségű listavezető.

A módosítás egy személynek, a miniszterelnöknek tenné kötelezővé a részvételt (kivéve azt az esetet, ha nem indul jelöltként az adott választáson). A másodikról akkor hiányozhatna, ha pártja nincs a két legesélyesebb között.

A vita részletszabályairól a vitán részt vevők lennének kötelesek megállapodni. A törvényjavaslat szerint a médiaszolgáltatónak kellene biztosítania, hogy a jelöltek nyugodt körülmények között, alaposan kifejthessék és megvitathassák egymással álláspontjaikat Magyarország legfontosabb problémáiról és azok megoldásáról.

 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »