Törvénytelenül járhat el a posta, amikor korlátozza a csomagküldést

Törvénytelenül járhat el a posta, amikor korlátozza a csomagküldést

Az állami cég több esetben is jogi hibát vétett, például akkor, amikor nem tette közzé az általános szerződési feltételek módosítását a bevezetést megelőző 15. naptól kezdődően internetes felületein.

Körülbelül napi ezer csomag kiszállítását koordinálja az egyik futárszolgálatokkal szerződött cég. A karácsonyi időszakban a duplájára is nőhet a kézbesítendő küldemények száma. „Belföldi és nemzetközi csomagküldéssel foglalkozunk, és főleg karácsonykor a nemzetközi csomagküldés növekszik, de a belföldi is azért, mert az e-kereskedelem, az nagyon népszerű, mindenki vásárol az interneten” – mondta Clin Snead, a Fürgefutár.hu tulajdonosa.

A Magyar Posta néhány napja adta ki azt a közleményét, amiben azt írják: november 15-től napi öt darabban limitálja a csomagok feladását a céges ügyfeleinek. Hozzátették, hogy magánszemélyek továbbra is annyi csomagot adnak fel, amennyit csak akarnak. Pontos információkkal azonban még a postai dolgozók sem rendelkeznek.

„Nem tudjuk megmondani, hogy éppen mi fog az eszükbe jutni, mi  vagyunk talán a legutolsók, akik tudunk bármiről is” – fogalmazott egyikük.

Egy, a Hír TV által megkérdezett ügyvéd szerint a korlátozás törvénybe ütközik. „Az egyetemes postai szolgáltató, az közszolgáltatást nyújt, ez a közszolgáltatás törvényben meghatározott feltételek és okok közvetkezése esetén korlátozható vagy szüneteltethető. A jelenleg hatályos törvény azt mondja, hogy Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, közegészségügyi, honvédelmi érdekei esetén korlátozható vagy szüneteltethető ez a szolgáltatás. Egyéb okként megjelöli a törvény a sztrájk és a szolgáltató működési körén kívül eső okot, vis maiort, de ha ez nem áll fent, akkor a szolgáltatás nem korlátozható” – mutatott rá Balogh Szabolcs, a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje.

http://mno.hu/

A posta a limit bejelentése esetében is törvénytelenül járt el, hiszen a jogszabályok szerint a szolgáltató köteles az általános szerződési feltételek módosítását a bevezetést megelőző legalább 15. naptól kezdődően internetes honlapján közzétenni. Ezenkívül hiányzik a postai szolgáltatók felügyeletét ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jóváhagyása is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »