Tovább növelte profitját a BlackRock

Tovább növelte profitját a BlackRock

Bőven meghaladta az elemzői várakozásokat a BlackRock. A világ legnagyobb vagyonkezelőjének harmadik negyedéves profitja 947 millió dollárra nőtt, ami 8,2 százalékos emelkedés éves összehasonlításban. A negyedévet 5977 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal zárta a vállalat, ez az összeg az előző negyedévben csak 5690 milliárd dollár volt, míg az egy részvényre jutó nyereség 10 százalékkal 5,78 dollárra nőtt. A jelentést az amerikai tőzsdenyitás előtt tették közzé, a BlackRock árfolyama enyhe eséssel indított, de nemsokára már 1 százalékos pluszban állt. Január eleje óta több mint 22 százalékot emelkedett a jegyzés. Ezzel nemcsak az S&P 500 index 14 százalékos teljesítményét, hanem a pénzügyi szektor 13 százalékos emelkedését is meghaladta.

Laurence D. Fink, a BlackRock vezérigazgatója szerint az indexkövető, tőzsdén kereskedett alapok (ETF) rendkívül népszerűek lettek a befektetők körében, ide áramlott a legtöbb, 52 milliárd dollárnyi tőke a szeptemberrel zárult három hónapban. Az iShares nevű ETF-családban a vállalat 1640 milliárd dollárt kezelt szeptember végén, ez az összes kezelt vagyok közel harmada. A vezérigazgató szerint nem egyszeri eseményről van szó, hanem maga a piaci gyakorlat változott meg az ETF-ek töretlen népszerűségnövekedésével. Úgy vélte: a pénzpiacokon még mindig hatalmas, befektetésre váró összegek vannak. Becslése szerint csak Japánban 5000 milliárd dollár hever kihasználatlanul; másik példája Németország volt, ahol a megtakarítások 72 százaléka folyószámlákon pihen.

Fink szerint azonban a jó negyedéves eredmény nem pusztán a bevételek növekedésének, hanem piacvezető technológiai megoldásaik mellett a kockázatkezelésüknek is köszönhető. A technológiai és kockázatkezelési szegmensben 175 millió dolláros bevételt értek el az előző évi 152 millió után. A bevételnövekedés annak fényében különösen jó, hogy a BlackRock év elején bejelentette: még több számítógépet és kifinomultabb szoftvereket állítanak hadrendbe a piacok jobb, pontosabb nyomon követésére. Fink szerint ez az egyik legfontosabb versenyelőnyük a piacon. Elárulta, hogy negyven emberük dolgozik a befektetések értékelésén és a portfóliók kezelésén, ami kevésnek tűnhet, de a technika bőven kiegészíti a munkatársak teljesítményét. Fink még márciusban nyilatkozott úgy, hogy a kereskedési szoftverek és algoritmusok a megfelelő befektetés kiválasztásában felülteljesítenek a menedzserekhez képest.

Holdra változtatta nevét a Concorde alapkezelője

Nevet váltott a Concorde Alapkezelő. Az új név, a Hold kettős jelentésű, egyrészt az égitestre utal, másrészt arra a stratégiára, amelyet az ügyfeleknek ajánlanak.

 

Ez a buy and hold, vagyis vásárolj, és tartsd meg hosszabb távon. A Hold 600 milliárd forintos kezelt vagyona alapján a negyedik legnagyobb hazai alapkezelő és egyúttal a legnagyobb független alapkezelő, jelenleg 70 főt alkalmaz. Az új név már évekkel korábban megjelent a cégnél, az abszolút hozamú Hold Alapok Alapja elindításával. A névváltást az indokolta, hogy a Concorde Alapkezelő hiába váltott tulajdonost évekkel ezelőtt, a korábbi tulajdonos Concorde Értékpapírtól nehezen tudták megkülönböztetni. Mindez azért is zavarta a céget, mert a Concorde Értékpapír nemrég belépett az alapkezelési piacra, és konkurenciává vált az Accorde Alapkezelő elindításával. | H. B.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »