Tovább szigorodhatnak a hitelfelvétel feltételei

Tovább szigorodhatnak a hitelfelvétel feltételei

Az idei évtől szigorúbb szabályok léptek érvénybe a fogyasztási hitelek felvételénél, és nincs kizárva, hogy további szigorítások következnek. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) új mutatószámot vezethet be a hitelkérelmek elbírálásánál. Ha a bevételhez mért hitelterhek nagysága átlép egy bizonyos határt, a kérelmet elutasítják.

Az úgynevezett adósságfedezeti mutató (vagy adósságszolgálati mutató) Norvégiában, Nagy-Britanniában vagy Írországban már megszokott. Több, növekvő lakossági hitelfelvételt tapasztaló ország is fontolgatja bevezetését, köztük Csehország. Országonként azonban eltér a számolás módja: van ahol a bruttó, van ahol a nettó jövedelmet veszik alapul. Olyan módszer is van, amely figyelmen kívül hagyja például a lakáshitelt.

Norvégiában például a kliens egy évben kifizetett adósságszolgálata nem haladhatja meg éves bruttó bevétele 5-szörösét (tiszta bevételben ez 6-7-szeres határt jelent).

Norvég modellel sokan nem kapnának hitelt

A Szlovák Nemzeti Bank szerint a szlovákiai hitelkérelmek 29 százalékánál az adósságszolgálat több mint hétszerese volt az éves jövedelemnek. A magas DTI-mutató ráadásul szinte minden esetben a lakáshitelekre vonatkozott. Fogyasztási hitelnél is csak abban az esetben, ha mellette volt lakáshitel is.

Ha a norvég modellt vezetnék be Szlovákiában is, jelentősen kevesebben kaphatnának új hitelt – legyen az fogyasztási, vagy lakáshitel.

Az NBS az ország pénzügyi stabilitására való tekintettel fontolgatja a törvényt, mert a lakosság eladósodottsága egyre nő. Több intézkedést is bevezetett, például, hogy csak az kaphat új fogyasztási hitelt, akinek a törlesztőrészeletek és más kiadásai leszámolása után is marad valamennyi tartaléka.

Az NBS tanulmánya egyébként kijelenti, hogy a szlovákiai lakosság a legeladósodottabb Közép-Kelet-Európában, és a hitelállomány növekedése átlagon felüli.

eTrend.sk, Körkép.sk

Nyitókép: bebcak.net


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »