Továbbra is sok a bizonytalanság a csereföldek ügyében

Továbbra is sok a bizonytalanság a csereföldek ügyében

POZSONY. Főként a dél-szlovákiai földtulajdonosok aggódnak amiatt, hogy elveszítik a földjeiket – figyelmeztetett keddi sajtótájékoztatóján az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás mezőgazdasági szakembere, Jarmila Halgašová, Anna Zemanová és Radoslav Pavelka SaS-es képviselők jelenlétében, a pótföldek használata kapcsán. Halgašová szerint több tízezer embert fenyegeti a veszély, hogy elveszítheti azokat a termőföldjeit, amelyeken hosszú évekig gazdálkodott.

„A szándék egyeseken segíthet, ám nagyon sok ember kárára válhat. A pótföldek témakörét ugyanis hosszú évek óta nem orvosolják, ezért Matečná mezőgazdasági miniszternek tennénk fel a kérdést, hogy erre a  témára és problémára miért gyorsított eljárásban kell megoldást találni. Azt gondoljuk, hogy az időszűke nem lehet indok. Sok gazda azt hiszi, hogy a sietségre jövőbeni telekügyletek miatt van szükség és az ingatlanpiaci nagyberuházók érdeklődése miatt szükséges“ – hangsúlyozta Halgašová.

2018. februát 28-ig van idejük a telektulajdonosoknak

Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter a tárca illetékes szakosztályának igazgatójával, Andrej Vašekkel együtt 2017. december 15-én arról tájékoztatott, hogy ha a pótföldek tulajdonosai teljesítik a törvény által megszabott kritériumokat, és a jövőben is használni akarják ezeket a földeket, akkor legkésőbb idén február 28-ig az illetékes járási hivatalban kezdeményezniük kell az eddigi pótföldjükhöz fűződő bérleti viszonyukról szóló határozat kiadásával kapcsolatos eljárás beindítását.

Ha ezt nem teszik meg, akkor a jövőben nem használhatják ezeket a mezőgazdasági parcellákat, mivel 2018. december 31-én valamennyi olyan határozat hatályát veszti, amelyek által előzőleg ezeket a pótföldeket használatba adták nekik.  

Több mint 100 000 személyt érint a változás

„Valamennyien, akiknek pótföldeket osztottak, azt egy határozat alapján kapták. Azok, akiknek korábban pótföldeket kaptak, amelyeket a jövőben is meg akarnak művelni, a törvénymódosítás után kötelesek a járási hivatal illetékes osztályán (pozemkový odbor) kérvényezni a pótföldek használatával kapcsolatos eljárás megújítását“ – jelezte  decemberben Matečná.

A tárcavezető az év végén egyúttal azt is elmondta, hogy a pótföldeket a 90-es években több mint 100 000 polgár számára ítélték meg. 1991 és 2007 között több mint 318.000 parcellát, összesen 341.000 hektárnyi területen osztottak ki. Azoknak több mint a fele a Lévai, a Dunaszerdahelyi, a Tőketerebesi, a Galántai, a Komáromi és a Rimaszombati járásban található.

Az SaS módosítaná a törvényt

Zemanová tájékoztatása szerint az SaS a telekrendezésről szóló törvény módosító javaslatát is előkészítette, amely által a kérvények benyújtásának határideje február végéről 2018 végére tolódhatna.

A liberális párt megrövidítené a járási hivatalok döntési idejét: nem 2020 végéig kellene határozniuk, hanem a közigazgatási eljárások esetében megszokott rövidebb időszak alatt. Pavelka elmondta: az SaS egy informatív jellegű röplapot készített az ügyben érintett emberek részére. „A röplapot majd kétnyelvűen, elsősorban Dél-Szlovákia járásaiban terjesztik“ – tette hozzá Pavelka.

A szaktárca visszautasítja az SaS állítását

Az SaS szakemberei összetévesztik a pótföldek használatát a visszaszolgáltatással, restitúcióval – jelentette ki a tárca szóvivője, Vladimír Machalík az SaS keddi sajtótájékoztatója kapcsán.

„A mezőgazdasági minisztérium a pótföldeket használó és a jövendő használatukkal kapcsolatban megszabott kritériumokat teljesítő polgárokat arra kéri, hogy a járási hivatalok rendelkezései szerint járjanak el. Az SaS szakemberei ugyanis bebizonyították, hogy nem értenek ehhez a kérdéshez, s a pótföldek használatát összetévesztették a restitúciós földekkel. Ha az ő tanácsaik szerint járnak el, akkor fennáll annak a veszélye, hogy helytelenül járnak majd el a további földhasználattal kapcsolatos kérvényezés során“ – hangsúlyozta Machalík.

Félrevezető információk?

Machalík elmondta: a mezőgazdasági tárca nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, az SaS szakembereinek azon állításai, hogy „a polgárok azt sem tudják, milyen parcellákat kapnak majd és mekkora bérleti díjat kell a jövőben fizetniük“, félrevezetők s arra utalnak, hogy egyáltalán nem ismerik az adott problémakört. A minisztérium állítja, abban az esetben, ha a föld használója kérvényezi a használat meghosszabbítását és teljesíti a törvényben foglalt kritériumokat, akkor ugyanannak a földnek a bérlője marad. Az illetőnek semmi esetre sem kell majd bérleti díjat fizetnie, hiszen a telek bérlete majd a pótlólagos használat intézményének keretében történik, vagyis a tulajdonában levő föld helyett kap másikat.

„Sok komoly félreértés és valós hiba miatt a minisztérium a polgárokat arra figyelmezteti, hogy tanácsért inkább az illetékes járási hivatalokhoz forduljanak, amelyek megkapták a minisztérium módszertani utasításait“ – szögezte le végül Machalík.

Az üggyel portálunk a közeljövőben részletesen is foglalkozik majd.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »