Trágár kifejezéseket használt Trump a bevándorlókra

Donald Trump egy kétpárti, bevándorlás-ügyi egyeztetésen a Fehér Házban minősítette a harmadik világbeli bevándorlókat. Az amerikai elnök kijelentését az ENSZ emberi jogi irodája rasszistának nevezte, demokrata és republikánus politikusok pedig elítélték.

Donald Trump demokrata és republikánus képviselőkkel a Fehér Házban. Csütörtökön egy hasonló egyeztetésen fakadt ki az amerikai elnök, amikor kamerák nem voltak jelen, de a beszélgetés leirata kiszivárgott a Washington Posthoz. Egy kétpárti kezdeményezésről volt szó, ami többek között a Haitiról, El Salvadorból és az afrikai országokból érkező migránsok jogait garantálta volna

Mire az amerikai elnök azt kérdezte: „Miért jönnek ezekből a szarfészek országokból az emberek Amerikába?” – majd hozzátette, hogy ő inkább norvég bevándorlókat szeretne.

„Finomkodhatunk itt, de legyünk őszinték, úgy tűnik, bebizonyosodott, hogy az amerikai elnök rasszista. Lenézi a színesbőrűeket és a szegény országokból érkezőket. Ez pedig újabb törést jelent Trump elnökségében, hiszen a hasonló megnyilvánulásait korábban nem sikerült megerősíteni, most viszont bizonyítható, amit mondott” – reagált Jim Acosta fehér házi tudósító.

Trump állítólag tavaly novemberben, egy fogadáson mondott olyanokat, hogy Haitin mindenki aids-es, Mexikóban mindenki nemi erőszakot követ el, Nigériában meg sárkunyhóban élnek az emberek.

„A Haitiról érkező bevándorlókkal Amerika is jól jár. Ők jelentik az olcsó munkaerőt, amire az amerikai cégeknek szükségük van. Haiti pedig befektetési célpont, ahová amerikai vállalkozások viszik a pénzüket. Csak Donald Trump a rasszizmusa miatt nehezen fogadja el ezt” – mondja egy haiti aktivista.

A bevándorlási törvénnyel kapcsolatban arról van vita, hogy melyik országból érkező illegális bevándorlókat lehet kitoloncolni. Jelenleg körülbelül 60 ezer Haitiról származó migráns él Amerikában, de egy tavaly novemberi törvénymódosítással Trump elérte, hogy 2019 nyarától a haiti migránsokat újra deportálni lehessen. Emiatt több tüntetés is volt az országban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »