Trump ássa alá a békefolyamatot, mégis a Hamász vezetőjét nyilvánították terroristává

Az Egyesült Államok felvette a terroristákat felsoroló feketelistájára a palesztin Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) vezetőjét, Iszmáil Haníjét – jelentette be a washingtoni külügyi minisztérium szerdán.

A tárca közleménye által idézett Rex Tillerson külügyminiszter szerint a Gázai övezetet irányító szervezet vezetője „veszélyezteti a Közel-Kelet stabilitását, és aláássa a békefolyamatot Izraellel”.

Abbász eközben folytatná a tárgyalásos színjátékot

Folytatódniuk kell a béketárgyalásoknak Izraellel a palesztin elnök szerint. Mahmúd Abbász ugyanakkor megismételte, létre kell jönnie egy önálló palesztin államnak, benne Kelet-Jeruzsálemmel.

Mahmúd Abbász Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel Rámalláhban folytatott szerdai tárgyalásai után azt mondta, az egyeztetéseknek az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ képviselőiből álló kvartett és még további „néhány európai és arab ország” közvetítésével kellene folytatódniuk.

A palesztin elnök külön méltatta Németország és Franciaország szerepét az Izrael és a palesztinok közötti konfliktus rendezésében. Abbász korábban kijelentette, hogy az Egyesült Államok elvesztette tisztességes közvetítői szerepét az után, hogy decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. A döntést heves, sokszor erőszakba torkolló és halálos áldozatokkal járó tiltakozások követték palesztin részről. A palesztin elnök a múlt héten Brüsszelben felszólította az Európai Uniót, hogy ismerje el az önálló palesztin államot, amelynek fővárosaként a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék látni.

A német külügyminiszter bírálta a döntést a palesztinoknak szánt amerikai segélyek csökkentéséről. Sigmar Gabriel hangsúlyozta, helytelennek tartják, hogy az amerikai fél mérsékelte a palesztin hatóságnak és a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökségnek, az UNRWA-nak szánt összegeket. Hozzátette: más európai és térségbeli országokkal együtt készek tenni azért, hogy ne romoljon a menekültek helyzete és összességében a palesztin területeken élők körülményei.

Jeruzsálem státusáról szólva újfent hangsúlyozta: nem látnak más megoldást, mint hogy az izraeliek és a palesztinok állapodjanak meg róla, „kívülről nem lehet megszabni”.

Sigmar Gabriel a nap folyamán előzőleg Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is tárgyalt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »