Trump cáfolja, hogy az atomfegyverzet jelentős növelését vetette fel

Trump cáfolja, hogy az atomfegyverzet jelentős növelését vetette fel

WASHINGTON. Az NBC televízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította szerdán, hogy Donald Trump amerikai elnök a nyáron az Egyesült Államok nukleáris fegyverzetének erõteljes növelését vetette fel. Az értesülés szerint az elnök még július 20-án, nemzetbiztonsági tanácsadóival tartott megbeszélésén szorgalmazta az atomfegyver-arzenál növelését. Trump cáfolja az televízió állítását.

Az NBC a szobában jelenlévõ három, meg nem nevezett tisztségviselõre hivatkozva közölte, hogy Trump az amerikai nukleáris robbanófejek számának mintegy tízszeresére növelését vetette fel. Tette ezt azután, hogy tájékoztatták õt arról: az Egyesült Államok atomrobbanófejeinek száma az 1960-as évekbeli 32 ezerrõl négyezerre csökkent. Trump megjegyezte: nagyobb készletet szeretne.

A megbeszélésen az NBC szerint jelen volt Joseph Dunford, a vezérkari fõnökök egyesített bizottságának elnöke és Rex Tillerson külügyminiszter is. A jelentés szerint valamennyien meglepõdtek Donald Trump javaslatán, és a külügyminiszter ekkor minõsítette negatívan Donald Trumpot.

Ez a minõsítés napok óta témája egyes sajtóorgánumoknak. Maga Rex Tillerson már cáfolta, hogy valaha is az "idióta" kifejezéssel illette volna az elnököt.

A televízió információi szerint az elnököt munkatársai tájékoztatták az atomfegyverkészlet növelésének gyakorlati és jogi akadályairól.

Az NBC – szintén meg nem nevezett interjúalanyokra hivatkozva – azt is közölte: jelenleg nem tervezik az atomfegyverkészlet gyarapítását.

Donald Trump még februárban, a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában is beszélt arról, hogy számbelileg erõsítené az Egyesült Államok atomfegyverkészletét.

Az elnök két Twitter-bejegyzésben reagált az NBC információira. Az elsõben "hamis hírnek" és " merõ képzelgésnek" minõsítette ezeket, a másodikban pedig felvetette, hogy "vissza kellene vonni az NBC mûködési engedélyét".
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »