Trump és Kim a béke útjára lépett

Trump és Kim a béke útjára lépett

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg szingapúri csúcstalálkozójukon, és kölcsönösen meghívták egymást magukhoz – jelentette szerdán a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség.

Trump kifejezte szándékát arra, hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea számára provokatív hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással – tette hozzá a hírügynökség.

„Ha az amerikai fél hiteles, Phenjan bizalmát erősítő intézkedéseket hoz a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében, akkor a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság is folytathatja az ezeknek megfelelő, jó szándékú intézkedéseinek meghozatalát. Kim Dzsong Un és Donald Trump egyetért abban, hogy a béke, a stabilitás és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése szempontjából nagyon fontos a lépések fokozatos és egyidejű végrehajtása” – olvasható a KCNA jelentésében.

Az Egyesült Államok mindig azt követelte, hogy Észak-Korea gyorsan, ellenőrizhetően, maradéktalanul és visszafordíthatatlanul semmisítse meg atomfegyvereit, mert attól tart, hogy a leszerelési folyamat ellenőrzése elhúzódik.

Phenjan viszont kijelentette, hogy ragaszkodik a fokozatos és párhuzamos végrehajtáshoz. A csúcstalálkozón született megállapodásban csak annyi szerepel, hogy Észak-Korea „teljesen” felszámolja atomfegyvereit.

A KCNA jelentése szerint Kim Dzsong Un és Donald Trump kölcsönösen meghívták egymást időpont megjelölése nélkül, és kölcsönösen el is fogadták ezeket a meghívásokat.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »