Trump: Hillary Clinton szörnyű haláleseteket idézett elő

Hillary Clinton demokrata párti politikus korábbi, rossznak minősített döntéseit támadták a vasárnap délelőtti tévés vitaműsorokban a republikánus párti elnökjelöltségre pályázó vetélytársak, s Barack Obama elnököt sem kímélték.

Donald Trump a CBS televízió vendége volt, Chris Christie és Jeb Bush pedig a Fox televízió délelőtti politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét.

„Dilettáns döntések”

Trump, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa azt hangoztatta, hogy a Barack Obama első elnöki ciklusában külügyminiszterként tevékenykedő Hillary Clinton rossz döntései szükségtelen haláleseteket okoztak a Közel-Keleten mind az amerikaiaknak, mind pedig a fogadó országnak. „Dilettáns döntéseivel szörnyű haláleseteket okozott, mostani problémáink jó része miatta keletkezett. Mondhatnánk azt is, hogy a jelenlegi migrációs hullámot ő idézte elő” – fogalmazott Trump.

Az elnökségjelöltséget ambicionáló üzletember ezzel a líbiai Bengáziban történtekre utalt. Bengáziban ugyanis 2012 őszén fegyveresek támadták meg az amerikai főkonzulátust, és másokkal együtt meggyilkolták a főkonzult is. Később kiderült, hogy a diplomata sorozatosan jelezte, támadás várható, mindenki veszélyben van, a Clinton vezette külügyi minisztérium azonban figyelmen kívül hagyta diplomatája segélykérő jelzéseit.

A műsorban Trump egyébként ezúttal is kifejtette azt a véleményét, hogy Szaddám Huszein iraki elnök elmozdítása vezetett az Iszlám Állam terrorszervezet felemelkedéséhez, ugyanakkor elismerte, hogy az ő felhívása a muszlimok amerikai beutazásának megtiltására ugyancsak hozzájárult az iszlám világ radikalizálódásához. (Az As-Sabaab nevű terrorszervezet most éppen Trump e felhívásáról készített videóval toboroz terroristákat.) „Mit teszek most? Mondom, amit mondanom kell” – fejtegette a műsorban Donald Trump. Szerinte előbb meg kell találni, hogy mi is a probléma, majd aztán megoldani.

Obamát is bírálták

A Fox televízió vitaműsorában Chris Christie, New Jersey kormányzója és Jeb Bush volt floridai kormányzó – mindketten a republikánus párti elnökjelöltségért küzdenek – szintén Hillary Clintont támadta, s nem fukarkodtak Barack Obama bírálatával sem. Christie szerint Obama „olyan mint egy sértődékeny gyerek, amikor nem kapja meg azt, mit akar”. Christie az elnöknek a fegyverviselési szabályok szigorítására tervezett intézkedéseiről beszélt, és úgy fogalmazott, hogy Obama „úgy cselekszik, mintha király volna”. Jeb Bush szintén a fegyverviselés tervezett szigorítását kárhoztatta. „Az elnök elveszi az állampolgárok jogait” – mondta a volt floridai kormányzó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »