Trump jobban teszi, ha nem bátorít tovább az EU-ból való kilépésre, vagy búcsúcsókot hinthet Texasnak – figyelmeztet Juncker

© Todd Korol / Reuters

https://www.rt.com/business/382842-juncker-trump-brexit-support/

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker felszólította az Egyesült Államok elnökét Donald Trump-ot, hogy ne tapsoljon tovább a Brexit-nek, hanem inkább támogassa az Uniót. Megfenyegette, hogy visszaüt, ha Trump nem változtat a hangnemen.

“Brexit nem ért a végéhez. Sokan szeretnének ugyanerre az útra lépni egy másik kontinensen is, ahol az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke azon örvendezik, hogy sor került a Brexit-re, és más országokat is erre bíztat,” mondta Juncker csütörtökön a jobb-közép Európai Néppárt máltai konferenciáján.

Trump was ‘leader in effort to call #Brexit’ – Sean Spicer https://t.co/jbtuK1q6az pic.twitter.com/WCK9a1nOMW

— RT (@RT_com) March 30, 2017

“Ha továbbra is ezt teszi, én támogatni fogom Ohio, Austin, és Texas függetlenségi törekvéseit az USA-ban,” tette hozzá.

A Financial Times-nak adott interjúban az Európa Bizottság vezetője “bosszantónak” és “meglepőnek” nevezte Trump lelkesedését Nagy Britannia Unióból való kiválása miatt.

Balkans to face new war if EU collapses: #Juncker warns US against anti-European stance https://t.co/17Begh4RDd

Hírdetés

— RT (@RT_com) March 24, 2017

A választási kampány alatt Trump dicsérte Britannia “intelligens” választását, hogy kilép az Európai Unióból. Üdvözölte a júniusi választás eredményét, mondván, “nagyszerű dolog,” hogy a Brit választók “visszavették országukat,” és hozzátette, hogy más országok is követhetnék ezt, és elhagyhatnák a blokkot.

Trump megígérte, hogy a kilépést követően “azonnal” kidolgoz egy kereskedelmi egyezményt az Egyesült Királysággal.

They will soon be calling me MR. BREXIT!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 18, 2016

Amikor Britannia aktiválta az 50-es cikkelyt, megkérték a Fehér Ház szóvivőjét, hogy nyilatkozzon ezzel kapcsolatban, Sean Spicer azt mondta, hogy az USA elnöke volt a “vezére annak a törekvésnek, amit úgy hívnak, hogy Brexit.”

Az Egyesült Államok “tiszteletben tartja a Brit választók akaratát,” tette hozzá Spicer.

Tavaly nyáron Trump azt jegyezte be a Twitteren, “hamarosan úgy szólitanak majd, hogy MR. BREXIT!”

Russia Today

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Fordítás, Hírek, Külföld, Külföldi sajtó


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »