Trump kirúgta külügyminiszterét, a CIA főnök veszi át a helyét

Trump kirúgta külügyminiszterét, a CIA főnök veszi át a helyét

Donald Trump amerikai elnök jelentősen átalakítja kormánya nemzetbiztonságért felelős részét, ennek keretében kedden menesztette külügyminiszterét, Rex Tillersont. A külügyi tárcát Mike Pompeo, a CIA igazgatója veszi át, a hírszerzés élére pedig Gina Hapsel igazgatóhelyettes kerül – ő lesz az első nő ezen a poszton. 

Mike Pompeo az elnök közleménye szerint osztályelsőként végzett a West Point katonai akadémián, szolgált a hadseregben, majd jog diplomát szerzett a Harvardon. 2011-től 2017-ig volt képviselő a kongresszusban. Az elnök mérföldkőnek nevezte, hogy a történelemben először nő áll majd a CIA élén. Pomeo egyébként a Republikánus Párt jobbszárnyához, a vallkásos fundamentalistáékat képviselő, az elmúlt években komoly sikereket elérő Tea Partyhoz tartozik.

Trump már pénteken arra kérte Tillersont, hogy mondjon le, de ő erre nem volt hajlandó. Az elnöknek már régebb óta konfliktusa volt a külügyminiszterével, akiről állítólag azt tartja, túlságosan a régi elithez kötődik. Trump változtatni akar a külügyek terén is, különösen most, hogy küszöbön áll a történelmi találkozója Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral, akivel az elzárkózó ország nukleáris programjának leszereléséről tárgyalna. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »