Trump pöcegödörnek nevezett néhány szarfészket, az ENSZ szerint pedig ez nem más, mint a jó öreg rasszizmus

Trump pöcegödörnek nevezett néhány szarfészket, az ENSZ szerint pedig ez nem más, mint a jó öreg rasszizmus

Donald Trump amerikai elnök „pöcegödör országoknak” nevezte a Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáit, miközben törvényhozókkal vitatkozott csütörtökön a Fehér Házban a bevándorlásról.

Szóhasználatának hamar meglett a visszhangja. Az amerikai sajtó a tanácskozáson jelenlévő Richard Durbin demokrata párti szenátorra hivatkozva közölte, hogy az elnök így fogalmazott: „Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?”, majd azt sugalmazta, hogy inkább olyan országokból kellene „behozni” bevándorlókat, mint Norvégia, amelynek kormányfőjét szerdán fogadta a Fehér Házban.

A szövegkörnyezetből egyértelmű volt, hogy Donald Trump kikre célzott, a törvényhozókkal ugyanis éppen a természeti katasztrófák elől Haitiból és Salvadorból érkezőknek átmenetileg megadott tartózkodási engedély visszavonásáról tanácskozott. A kormányzat a héten jelentette be, hogy ezeknek az átmeneti időre befogadott bevándorlóknak 2019 őszéig vagy el kell hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy jogilag rendezniük kell a helyzetüket. A haitiakat Trump meg is nevezte. „Miért is kellene nekünk még több haiti? El kell őket távolítani” – mondta.

A Fehér Ház nem cáfolta az elhangzottakat, de közleményében Raj Shah szóvivő hangsúlyozta: „bizonyos washingtoni politikusok úgy döntöttek, hogy külföldi országokért harcolnak, de Trump elnök mindig az amerikai népért küzd majd”. A szóvivő leszögezte továbbá: „sok más országhoz hasonlóan, ahol érdemek alapján fogadnak be bevándorlókat, Trump elnök szintén olyan tartós megoldásokért küzd, amelyek úgy erősítik országunkat, hogy azoknak adnak lehetőséget, akik gazdagíthatják társadalmunkat, erősíthetik gazdaságunkat és beilleszkednek a mi nagyszerű nemzetünkbe”.

Raj Shah kiemelte, hogy Donald Trump mindig visszautasítja majd a gyönge és veszélyeket hordozó átmeneti megoldásokat, amelyek „fenyegetést jelentenek a keményen dolgozó amerikaiak számára”, és egyúttal aláássák azoknak a lehetőségeit is, akik a jogszerű utat választják a bevándorlásra.

A The Washington Post című amerikai lap tudósítása szerint a tanácskozáson jelenlévő demokrata párti és republikánus törvényhozókat egyaránt megdöbbentették az elnök szavai. A demokrata párti Luis Gutiérrez képviselő úgy nyilatkozott, hogy az elnöki megjegyzések „megrendítik majd a bevándorlási politikáról folytatott tárgyalások iránti bizalmat”. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor, aki szintén jelen volt a megbeszélésen, nem kívánta kommentálni az elnök által mondottakat, míg Utah állam republikánus képviselőnője, Mia Love, akinek családja Haitiból érkezett az Egyesült Államokba, Twitter-bejegyzésében „udvariatlannak, megosztónak és elitistának” minősítette Trump szavait.

A csütörtök délutáni megbeszélésen egyébként a törvényhozók azt javasolták, hogy vissza kellene állítani a természeti katasztrófák, járványok vagy háborúk sújtotta országokból érkezőknek nyújtott átmenetileg védett státuszt és „cserébe” felajánlották, hogy megszavaznak másfél milliárd dollárt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítésére.

Az ENSZ szerint a pöcegödör rasszista

Megdöbbentő, szégyenteljes és rasszista, ha valaki egész országokat és kontinenseket egyszerűen pöcegödörnek nevez – reagált pénteken az ENSZ emberi jogi főbiztossága arra, hogy egyelőre se nem cáfolt, se meg nem erősített értesülések szerint Donald Trump így nevezte az Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáit.

„Bocsánat, de erre nincs más szó: ez rasszizmus” – jelentette ki Rupert Colville, a szervezet szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. A főbiztosság szóvivője hozzátette: nem lehet „pöcegödörként” lealacsonyítani teljes országokat és kontinenseket, amelyeknek a teljes lakosságát – mivel nem fehér bőrűek – nem látják szívesen.

„Ez nem pusztán vulgáris nyelvhasználat kérdése. Az ilyesmi az emberiség legsötétebb oldalára nyit ajtót” – húzta alá Colville.

Donald Trump törvényhozókkal tárgyalt csütörtökön, és a The Washington Post úgy tudja, hogy azon értetlenkedett, hogy a bevándorlók „miért mind ilyen pöcegödör (shithole) országokból” érkeznek az Egyesült Államokba, mint Haiti, Salvador és az afrikai országok, majd arra utalt, hogy inkább olyan országokból kellene „behozni” bevándorlókat, mint Norvégia. A Fehér Ház egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy mindez valóban így történt-e.

Mély aggodalmának adott hangot pénteken az Afrikai Unió (AU) is Trump kijelentéseivel kapcsolatban. Ez a megjegyzés szembe megy minden bevett viselkedéssel és gyakorlattal, tekintettel arra a történelmi realitásra, hogy az Egyesült Államokba milyen sok afrikai érkezett egykor rabszolgaként – jelentette ki Ebba Kalondo, az Afrikai Unió szóvivője. Különösen meghökkentőnek tartjuk ezt a stílust, mivel az Egyesült Államok története éppen azt példázza, hogyan keltett életre a bevándorlás egy új nemzetet a sokféleség és a lehetőségek értékeire alapozva. Az AU szóvivője hozzátette: az efféle kijelentések ártalmasak a sokféleségről, az emberi jogokról és a kölcsönös megértésről vallott közös értékeinkre nézve.

A Dél-afrikai Köztársaságban kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) „rendkívül sértőnek” nevezte Trump megjegyzését.

Egyes afrikai országok óvatosabban reagáltak, mivel a Washingtonból érkező segélyek haszonélvezőiként kevésbé merik bírálni Donald Trumpot. „Hacsak nem kifejezetten Dél-Szudánról mondták ezt, akkor nincs hozzáfűznivalónk” – közölte a dél-szudáni kormányszóvivő.

Trump megjegyzése azért is érzékenyen érinti Afrikát, mert az utóbbi hónapokban Washington alig foglalkozott a kontinenssel, ahol jelenleg nyolc nagyköveti poszt áll üresen, köztük olyan kulcsfontosságú országokban, mint Egyiptom és a Dél-afrikai Köztársaság. Trump több alkalommal is kifejezésre juttatta negatív véleményét Afrikáról, ahol szerinte mindent áthat a korrupció, és a segélyeket az utolsó fillérig lenyúlják.

Trump állítólagos megjegyzése Norvégiában is visszhangot keltett. A Twitteren több norvégiai lakos tudatta, hogy tökéletesen elégedett az ingyenes egészségügyi ellátással és felsőoktatással. Sokan odáig merészkedtek, hogy azt írták: Norvégiához képest az Egyesült Államok a pöcegödör.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »