Trump szavait magyarázza a Fehér Ház charlottesville-i támadás után

Trump szavait magyarázza a Fehér Ház charlottesville-i támadás után

Donald Trump elnök a Ku Klux Klánt és a neonáci csoportokat is elítélte, amikor elítélte az erőszakot a szombati, a virginiai Charlottesville-ben kitört zavargások és halálos gázolás után – magyarázta vasárnap közleményben az elnök szavait a Fehér ház. Trumpot minden oldalról, demokrata és republikánus részről is erősen bírálták, amiért túl sokáig várt a megszólalással, és nem ítélte el egyértelműen a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokat.

Charlottesville-ben szombaton egy ember meghalt, 19 pedig megsérült, amikor a fehér nacionalisták ellen tüntető tömegbe hajtott egy autó. Korábban a város utcáin már botokkal és ököllel estek egymásnak a nacionalisták és az ellentüntetők. Az utcai harcban legalább 15-en megsérültek, mire a rendőrség – késve és szervezetlenül – beavatkozott. A feszültség az után robbant ki, hogy péntek estétől kezdve a fehér nacionalisták Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen kezdtek tüntetni.

http://mno.hu/

Donald Trump a New Jersey állambeli golfszállodájából szólalt meg szombaton. Egységre szólított fel, illetve elítélte az erőszakot és gyűlöletet, de hangsúlyozottan arról beszélt, hogy minden oldalról. Az elnök kritikusai viszont azt várták volna tőle, hogy határozottan ítélje el a szélsőjobboldali, neonáci csoportokat, illetve nevezze terrortámadásnak a történteket. A Fehér Ház utólag úgy magyarázza, hogy Trump minden szélsőséges csoportot elítélt. 

What is vital now is a swift restoration of law and order and the protection of innocent lives.#Charlottesville pic.twitter.com/DB22fgnu6L— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 12, 2017

http://mno.hu/

A virginiai rendőrség egyelőre nem közölte, hogy mik lehettek a gázoló motivációi, de megnevezte a gyanúsítottat: egy húszéves, ohiói férfi, bizonyos James Fields. A New York Times a demonstrációkon korábban készült képeken meg is találta, az egyiken a Vanguard America nevű neonáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet szimbólumával látható. Az ügyben az FBI és a szövetségi ügyészség is nyomoz, összesen négy embert vettek őrizetbe.

Elemzők közben arról írnak, hogy a Charlottesville-ben elszabadult erőszak lehet az első, igazán komoly belső krízis, amit a Trump-adminisztrációnak kezelnie kell. Politikailag kényes helyzetben van, hiszen ha keményen lép fel a nacionalistákkal szemben, könnyen a saját tábora egy részét, az úgynevezett alt right híveit is maga ellen fordíthatja. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »