Túlélésért küzd a kiskereskedelmi óriás

A Sears Holding hamarosan csődbe megy – az elmúlt évtizedben minden esztendőben ezt jelezték előre a Wall Street elemzői. A kiskereskedelmi óriás azonban – eddig – rendre túlélte a viharokat. Ez az év sem más. Az eszközállomány csökken, a fő tevékenység nem mutatja a javulás jeleit – mondta a Business Insidernek Christina Boni, a Moody’s alelnöke. A hiányok finanszírozása egyre nagyobb kihívást jelent, ami növeli a csőd kockázatát.

Forrás: AFP

Hírdetés

A piaci szereplők erős kritikával fogadták a cégvezetés azon döntését, hogy a DieHard és a Kenmor márkákat az Amazonon értékesítik majd. Jóval pozitívabb volt a fogadtatása a Sears Holding tulajdonában lévő diszkontlánc, a Kmart esetleges teljes bezárásának. A cég a nyilatkozatok szerint a teljesítmény javítására és a likviditás növelésére koncentrál. A stratégiai szerkezetátalakítási programmal a bejelentés szerint 1,25 milliárd dollárt takaríthatnak meg. Az eredmények azonban egyelőre kevéssé látszanak.

A Sears árbevétele 2013 eleje óta 45 százalékkal csökkent, adóssága meghaladja a 4 milliárd dollárt, és évente több mint 1 milliárd dollár a veszteség. Az idén év eleje óta 400 Sears és Kmart üzletet zártak be. A tervek szerint ezt további 63 követi januárban. Az év eleji bezárásokat is figyelembe véve a Sears egységeinek száma 1041-re csökken a 6 évvel ezelőtti 3510-ről. A Kmart láncnál a helyzet még rosszabb, a boltok piaci részesedése az idén 30 százalékkal csökken várhatóan. Míg két évvel ezelőtt még 941 Kmart üzlet volt, a közelgő bezárások után 500 marad.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »