Tumultus alakulhat ki a nagyáruházakban a boltzár miatt

Ma országszerte kinyitottak a boltok. Várhatóan a csütörtökihez hasonló rohamra lehet számítani, mert vasárnap és hétfőn ismét zárva lesznek a nagyobb áruházak. A boltzár azokra a kisebb üzletekre nem vonatkozik, ahol a tulajdonos áll a pult mögött.

Csütörtök délelőtt tumultus alakult ki a galántai áruházakban a húsvéti ünnepnapi boltzárak miatt. Zöldcsütörtök délelőtt 11 óra körül alig lehetett leparkolni a galántai áruházláncok előtt. Emberek százai tömörültek a boltokban és pakolták a húsvéti hozzávalókat kosaraikba. A nagypénteki boltzár sokakban feszültséget keltett, hiszen mindenki időben fel akart készülni az ünnepre. A vásárlók a tömeg miatt morgolódva tolták a színültig tömött bevásárlókocsikat, a boltok alkalmazottai feszülten szolgálták ki az embereket.

„Máskor nem tudom elintézni a vásárlást. Ma délután dolgozom, pénteken, vasárnap és hétfőn a boltok zárva tartanak. Szombaton sütés, főzés és takarítás vár” – közölte portálunkkal a galántai áruház egyik vásárlója.

A Munkatörvénykönyv 2017. júniusától érvényes módosítása értelmében az áruházláncoknak meghatározott ünnepnapokon nem szabad kinyitniuk. Üzleteiket csupán azok a vállalkozók nyithatják ki, akik boltjaikban maguk dolgoznak, illetve szolgálják ki a vásárlókat. Alkalmazottaikat az ünnepen nem állíthatják munkába.

„Rettenetesen sok dolgunk van. Az emberek pánikszerűen vásárolnak, mintha soha többé nem nyitnának ki a boltok. Leginkább zöldégek, a sütéshez kellő termékek, liszt, cukor tojás, a sonkafélék valamint a szendvicskenyerek fogynak. Alig győzzük újratölteni a polcokat, a pénztáraknál pedig állandóan kígyóznak a sorok. Már előre félünk attól, mi lesz szombaton”- nyilatkozta a galántai áruház egyik elárusítója, akit éppen termékpakolás közben kaptunk el.

A boltzárnak bizonyára az áruházak alkalmazottai, azon belül is a családanyák örülnek a legjobban. A szakszervezetek szerint a kiskereskedelem alkalmazottainak 80 százaléka nő.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »